fbpx
5.7 C
София
петък | 20.05.2022 | 07:28:28
петък | 20.05.2022 | 07:28:28
5.7 C
София

Държавата е осигурила 33 хил. места за настаняване на украински бежанци след 31 май

Председателят обяви, че агенцията за бежанците също е пострадала от хакерската атак

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

До този момент държавата е осигурила 33 хил. места във ведомствени бази за настаняване на украински бежанци след 31 май т. г. Това заяви на брифинг в Министерския съвет Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците и ръководител на Оперативната координационна група към МС.

Тошева обясни, че до този момент в хотели у нас са настанени общо 59 085 души, избягали от военния конфликт в Украйна.

Към 31 май всички хотели, които са заявили, че ще посрещат туристи, трябва да бъдат освободени, заяви тя и допълни, че до края на месеца трябва да бъдат осигурени и още места. Базите, в които ще бъдат настанявани хората, са на различни държавни ведомства. За придвижването е създадена специална организация от страна на Министерството на транспорта и съобщенията, уточни Тошева. 

По данни на агенцията до този момент общо 97 068 украински граждани са регистрирани за временна закрила в България, а общо пребиваващите в страната са 102 032 души. 

За кратки срокове държавата успя да осигури подслон на всички хора, идващи от Украйна, заяви още Мариана Тошева. Част от украинските бежанци, които са си намерили работа у нас, вече могат и сами да си осигурят жилище под наем и да заплащат разноските за него, посочи тя. 

Председателят обяви, че агенцията за бежанците също е пострадала от хакерската атака, която е уязвила много от системите за работа. 

Красимира Величкова, съветник на вицепремиера Калина Константинова каза, че друга много важна задача на правителството е осигуряването на мерки, които да подпомогнат приобщаването на украинските граждани, бягащи от войната и даването на възможност да си “стъпят на крака”. Поради това днес на заседанието на Министерския съвет се обсъжда постановлението, с което на всички граждани от Украйна, получили статут за временна закрила, ще им бъдат платени здравните осигуровки за три месеца. След като изтекат, тези хора ще имат право да се самоосигуряват, така че да продължат да имат достъп до здравната система. За децата и възрастните държавата ще продължи да плаща здравните осигуровки до края на временната закрила, информира Величкова. 
Тя каза, че правителството е предвидило мерки за насърчаването на заетостта, като например подпомагане за наем през работодателя. Тоест хора, които са намерили работа, да имат допълнителна финансова помощ за заплащане на наем, поясни Величкова.

По въпроса за това кой ще гледа децата, особено тези до 7-годишна възраст, докато хората са на работа, Величкова каза, че се работи по създаване на бързи и облекчени условия, с които държавата да подпомогне граждански организации, фирми и активисти да могат изграждат детски центрове за отглеждане на деца. Идеята е това да бъде добър механизъм не само за украинските деца, но и за българските, каза Красимира Величкова, цитирана от БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук