fbpx
26.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 20:05:12
четвъртък | 26.05.2022 | 20:05:12
26.8 C
София

Държавата дава допълнителни 20 млн. лева на БАН, за да увеличат заплатите на учените

Освен повишаване на дела на публикациите в авторитетни списания, споразумението с МОН предвижда повишаване на патентната активност на изследователите с 10%

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Правителството отпусна 20 млн. лв. на Българската академия на науките (БАН) за увеличение на възнагражденията на учените. С тези средства ще се повишат началните размери на основната работната заплата на академичния състав, считано от 1 януари 2022 г.

Допълнителните средства се отпускат за изпълнение на индикатори за научно и иновационно развитие, определени в споразумение между Министерството на образованието и науката (МОН) и БАН, както и за проекти, разработени от учените по критерии, приети от Академията.

Освен повишаване на дела на публикациите в авторитетни списания, споразумението с МОН предвижда повишаване на патентната активност на изследователите с 10%.

Академията ще привлече още 40 млади изследователи и нови докторанти, като им осигури по-добри условия за кариерно развитие. БАН ще разработи редица проекти, сред които ще има и такива, по които ще бъдат включени учени, пострадали от военната инвазия в Украйна.

- Реклама -spot_imgspot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук