fbpx
23.6 C
София
15 август 2022 | понеделник | 21:46

Дървената къща край Казанлък, изградена от майка в памет на нейния син

Къщата на брега на яз. Копринка е като излязла от приказките

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Дървените къщи създават асоциация за нещо приказно и романтично. Ако искате да се потопите в подобна атмосфера, посетете яз. Копринка, разположен в Розовата долина, само на 7 км от Казанлък.

На южния бряг на язовира се издига чудна дървена къща, отворена за посещение през цялата година. Ако попитате местните да ви упътят до нея, ще ви кажат, че се намира до плаж “Малка Гюрля”. Вероятно това не ви говори абсолютно нищо, затова използвайте тези координати, за да откриете мястото.

Къщичка като от приказките

Пътят до дървената къщичка минава през рехава иглолистна гора, зад която прозират водите на яз. Копринка. Сякаш от нищото се появява дървената постройка, гледаща към язовира и планината. Можете да я разгледате напълно безплатно и да се насладите на пленяващи гледки.

На първия етаж има уютна беседка, красива дървена люлка и масичка. На втория етаж, до който води дървено вито стълбище, ви очакват пейки и столчета за почивка, масички. Има дори дървено легло, постлано с рогозка, долапче, закачалка. Къщата прилича на дом на истински приказни герои, които всеки момент ще се приберат вкъщи.

Едно от най-впечатляващите неща в къщата е верандата, която гледа точно срещу древния тракийски град Севтополис, потопен от водите на язовира. А зад него се извисяват огромните върхове на Стара планина. Това е чудесно място на пикник или непринудена разходка.

Създателят на дървената къща

Освен красотата на всеки детайл и вниманието, с което е създаден, още нещо буди възхищение в тази дървена къща и това е нейната история. Мястото е създадено по идея на Силвия Кандарашева, която обожава да твори с дърво. Така, с изцяло лични средства и материали, както и с помощта на приятели, тя създава тази вълшебна дървена къща. Причината? Желанието на Силвия да почете паметта на нейния син, който едва на 25 години губи битката с коварна болест. Майката посвещава тази приказна къщичка на своето дете и я дарява на хората – да ѝ се радват и да се грижат за нея.

Ето както казва самата Силвия: Да има нещо за хората. Да поседнат, да хапнат, да пийнат. Да се събуди добротата у тях. Да видят, че има хора, които се грижат за благото на другите. Нека всеки се замисли, че я притежава тази доброта”.

Малко истини

На фона на тези думи, като карфица в очите ми, се забива неуважението, което повечето от посетителите имат към това място. Не са рядкост случаите, в които около и в къщата е пълно с отпадъци – опаковки, бутилки и какво ли още не. Точно по отношението към нещата, които получаваме безвъзмездно, си личи израстването ни като общество. Съхраняването на дървената къща е опазване на добротата, само с нея можем да оценим, че някой е направил нещо за нас, просто защото е могъл.

- РЕКЛАМА -spot_img
Боряна Кръстева
Боряна Кръстеваhttp://www.newsone.bg
Боряна Кръстева е журналист с богат опит в дигиталните медии. От 2014 г. поддържа „Пътеписаници“ – личен блог за пътешествия. Автор е на книгата „Мистични разходки из България за не/обикновени пътешественици“, в която вдъхновява да опознаем родината през местните легенди и фолклор. През 2018 г. е лектор на TEDxStaraZagora. Завършва „Журналистика“ и „Реклама и публична комуникация“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. За себе си казва, че е пътешественик по душа и разказвач по призвание. Тя е човекът, който ще ви отведе до най-интересните кътчета на България!
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img