fbpx
More

  Дънкан Коеч и Ердал Тубай спечелиха 38-то издание на Софийския маратон

  Българката Милица Мирчева остана втора при дамите, като само 1 секунда я раздели от националния рекорд в дисциплината

  Дънкан Коеч и Ердал Тубай са победители в 38-то издание на Софийския маратон.
  Коеч спечели дистанцията от 42,195 километра с време от 2:15:47 часа. Той и сънародникът му Чарлс Мъйна поведоха от самото начало на дистанцията и се движеха рамо до рамо до средата на дистанцията, когато Мъйна отпадна физически и не можеше да следва темпото на сънародника си.
  Втори приключи мароканецът Мохамед Шабут, а трети остана Ахмет Алканоглу от Турция.
  Мъйна завърши четвърти, а пети приключи Мирослав Спасов. Така състезателят на СК „Атлет Мездра“ стана и национален шампион за пръв път в кариерата си.
  Шестото място остана за Жан Симукека от Руанда. Седми и осми се наредиха Илия Куцаров и Росен Лилов, които са втори и трети в националния шампионат. Куцаров (ВСК „Радар“) финишира за 2:35:56 часа, докато 47-годишният Лилов („Локомотив София“) приключи за 2:37:54 часа.

  Снимка: Владимир Христовски


  При жените първа прекоси лентата на финала Ердал Тубай от Турция. Втора остана Милица Мирчева. Състезателката на СК „Атлет Мездра“ спечели националната титла в маратона за 2021 година, но остана само на 1 секунда от Гaлинa Горанова от 1996 година. Мирчева водеше до 35-ия километър. Седем километра преди финала обаче те не успя да си вземе вода на подкрепителния пункт, което определи като основната причина да не успее да издържи на мощния финален спринт на Ердал Тубай в заключителните два километра.
  Тройката при дамите допълни кенийката Лилиан Желагат. Четвърта и пета останаха сънародничките й Агнес Кейно и Джебет Наом, която е и големият победител във веригата от маратони в Стара Загора, Варна и София, след като спечели предишните два старта. Шеста финишира Климентине Муканданга от Руанда.
  Подгласнички на Мирчева в националния шампионат при дамите станаха Маринела Нинева от Локомотив Дряново, която финишира седма при дамите, и Таня Димитрова, която е девета.
  В маратона на София се включиха над 2 500 участници, като повече от 400 от тях стартираха в класическата дисциплина на 42,195 километра.