fbpx
18.8 C
София
12 август 2022 | петък | 03:36

Даниела Везиева: До дни започва подпомагането на бизнеса заради високите цени на тока

КЕВР е направил формула, с която малките и средни предприятия могат да получават намаление на сумите от 15 до 30 лв.

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

До няколко дни тръгват схемите за подпомагане на бизнеса заради високите цени на тока. Това каза в Русе министърът на икономиката Даниела Везиева.

Везиева коментира в тази връзка, че 4% oт изнoca нa cтpaнaтa e cвъpзaн c тeĸcтилнитe издeлия, като браншът дaвa близo 9% oт бpyтнaтa дoбaвeнa cтoйнocт. Tя изpaзи нaдeждa Pyce и peгиoнът дa ce oбocoби ĸaтo вoдeщ ĸpeaтивeн и peĸpeaтивeн цeнтъp, пopaди oгpoмния мy пoтeнциaл.

Икономическият министър заяви, че се работи по няколко варианта за подпомагане на бизнеса в кризата с високата цена на електроенергията.

“Все още сме във фази, в които разработваме схемите. До няколко дни ще обявим и схемата с 50 лв. на мегаватчас. Знаете, че КЕВР вече направи формула, съгласно която малките и средни предприятия могат да получават намаление на сумите от 15 до 30 лв.”, заяви тя и добави, че вчера са се разбрали с КРИБ и Минно-техноложката камара в следващата седмица да се разработи възможност и механизъм за това да се скъси пътят между производител и доставчик на енергия.

Везиева обясни, че ще трябва да се сключат договори с предприятията, които ползват много електроенергия, така че да не попадат в този ценови порядък, в който в момента са на борсата, и да бъде намалена себестойността на произведената продукция.

“Това са част от мерките, върху които Министерството на икономиката пряко работи. Работим и върху актуализацията на наредба за мерки за компенсиране на въглеродните емисии, нещо което през 2019-а е било предложено като промяна на Закона за климата и климатичните изменения, но е било спряно”, обясни Везиева. Тя коментира, че така или иначе са загубени 2 години и сега имат възможност да подготвят Наредбата и следващото редовно Народно събрание да може да я гласува.

“Тя е създадена, тя е подготвена от Министерството на икономиката. Това, което правим в момента, е да я актуализираме съгласно новите моменти и новите размери“, каза още служебният министър.

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img