fbpx
More

  Даниел Лорер: Зарадвах се, че България ще получи отсрочка за ембаргото над руския петрол

  Това коментира министърът на иновациите и растежа

  “Зарадвах се на новината, че България ще получи отсрочка за ембаргото над руския петрол, това показва, че нашите нужди са отчетени от Европейската комисия (ЕК).“

  Това коментира за БНР министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. По-рано днес Bloomberg съобщи, че страната ни ще получи отсрочка за ембаргото над руския петрол до юни или декември 2024 г.

  „Зарадвах се на тази новина, доколкото показва, че твърдата позиция на България в защита на европейските правила показва страната ни като стабилен партньор и нашите нужди са разбрани от ЕК, която подготвя пакет с изключения, в който са включени държави като България, нуждаещи се от време за такива санкции,“ обясниха Лорер.

  По думите му това предложение на ЕК ще бъде рамкирано в съответното предложение. Припомняме, че още на 13 май пред журналисти в парламента вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, съобщи, че има уверения от Еврокомисията, че ще бъде взето предвид нашето искане да бъдем включени в списъка със страните, на които ще бъде дадена отсрочка във връзка с ембарго върху вноса на руски петрол.