fbpx
30.8 C
София
4 юли 2022 | понеделник | 19:30

Даниел Лорер: Закъснели сме радикално в инвестициите за иновации

БАН ще работи активно с бизнеса подчертаха министрите на иновациите и на образованието, каза министърът на иновациите и растежа

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

„В България сме закъснели радикално в инвестициите за иновации. Процесът на превръщане на науката в реален бизнес е задължителен, за да сме конкурентоспособни.“

Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, при откриването на форум “Наука за бизнес”, организиран от Българската академия на науките и от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) в “София тех парк”.

На събитието участваха още министърът на образованието Николай Денков, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, както и учени, които представиха своите проекти на бъдещето пред представители на бизнес средите.

Лорер изтъкна, че правителството поставя ново начало за това, което по света вече се случва от десетилетия.

„Фокусираме усилия и средства върху процеса по превръщане на науката в реален бизнес, за да остане България конкурентоспособна“, подчерта той. По думите му повечето държави са започнали да инвестират отдавна в този процес.

“Ще си сътрудничим с МОН и академичните среди за постигане на икономически растеж, чрез подкрепа за бизнеса, който търси науката и науката, която е смела и вярва в изобретенията”, посочи той.

Министърът на иновациите и растежа посочи, чe основната задача е българската академия да работи с българския бизнес.

„Ще подпомагаме българските научни институти да създават технологичен трансфер, както и компании базирани на научни разработки, коментира той.

На форума бяха представени редица иновативни научни решения в земеделието , енергетиката,  автомобилостроенето, космическата индустрия и други.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here