fbpx
16.8 C
София
неделя | 29.05.2022 | 01:21:40
неделя | 29.05.2022 | 01:21:40
16.8 C
София

Даниел Лорер: Следващата бежанска вълна ще бъде от Русия

За първи път имаме заплаха към икономическата сигурност на България, заяви министърът на иновациите и растежа

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Следващата вълна, която ще се зададе, е от руски бежанци. Вече успяхме да устроим няколкостотин икономически бежанци от Русия, предимно висококвалифицирани инженери, които разбират каква ще бъде икономическата разруха, която се задава там и търсят за себе си и за семействата си по-добро бъдеще.  Това каза министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер в ефира на Нова телевизия.

Ние трябва да се подготвим организационно и законодателно и за посрещане на сериозни бройки на бежанци от Русия, допълни той.

За първи път имаме заплаха от страна на Русия към икономическата сигурност на България,  това е фундаментална промяна и очакваме от президента да има смелостта да го заяви на българското общество и да застане заедно с нас, каза министърът.  Позицията на президента е позорна в ситуация, в която България е изправена пред икономически шантаж – действията на Путин искат да спрат българските фабрики, да ни спрат топлото във вкъщи, в ситуация на такава икономическа атака срещу страната, не можем да се делим на леви и на десни, на млади и на стари , на русофили и на русофоби, заяви още Лорер.

Според него важно е в момента да сме една отговорна нация, която иска заедно да премине през кризата и да излезем от другата страна по-силни. Той отбеляза, че за украинския президент Володимир Зеленски България е приятелска страна, премиерът Петков е бил един от малкото поканени в Украйна. „Това означава, че те оценяват всичко, което сме направили до момента“, посочи Лорер.

Нека да кажем ясно – ние сме „за“ военнотехническа помощ за Украйна точно така, както всички останали страни в ЕС, като нито една от тях не е влязла в открит конфликт с Русия по този повод, допълни министърът. Сега е дошъл моментът, в който България ясно трябва да каже чрез Народното събрание, че иска и трябва да подпомогне Украйна в тази война с Путин, допълни министърът на иновациите и растежа.

Лорер посочи, че вярва, че ще бъде намерена формулата, в която коалиционните партньори ще продължат да работят заедно. „БСП много ясно осъзнава къде е националният интерес в момента и политическата мъдрост ще надделее“, допълни той.

„Нито един от българските работодатели не иска „Газпром“, нито един от българските работодатели не иска плащане в рубли, нито един не иска България да нарушава санкциите на ЕС, но всички искат газ на разумни цени, така че да останем конкурентоспособни“, заяви Лорер. По думите му, тъй като това е общоевропейски проблем, преговорите за газ трябва да се случват на европейско ниво.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук