Решението за Република Северна Македония защитава българския интерес, заяви в ефира на Нова телевизия министърът на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер. Според него е правилно именно българският парламент да подкрепи с решение преговорния процес на Република Северна Македония и Албания за влизане в ЕС, тъй като по темата е нужен широк консенсус.

Казусът Република Северна Македония е толкова болезнен за България, че не е правилно малка група хора да вземат решение по него. Нещо толкова важно трябва да бъде решение на българския парламент, смята Лорер.

“Никой в Европа не разбираше какво искаме от Северна Македония. Прекарахме шест месеца да им обясним за правата на българите и езика на омразата. Това е успех за българската дипломация“, допълни още министърът в оставка.

Според него по темата се е получила ситуация на бързане, тъй като Френското председателство на Съвета на ЕС изтича, а политическата конфигурация в Европа може да се промени и ние никога повече да не получим такова подходящо предложение.

Лорер потвърди, че регистрацията на партия „Продължаваме Промяната“ все още е в процес и тече събиране на подписи. „И предишния път не бяхме регистрирани, но спечелихме изборите. Това е техническа стъпка“, подчерта Лорер. Той не изключи възможността и на евентуални нови предсрочни избори „Продължаваме Промяната“ да се яви с партия мандатоносител, както на предходния вот.

„Готови сме за избори“, увери Лорер и допълни, че все още не са обсъждани структурата и състава на кабинета, който ще бъде предложен от партията с първия проучвателен мандат, който ще получи от президента след вота на недоверие на настоящия кабинет. Той оцени като „много възможно“ Кирил Петков отново да е премиер на страната. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here