fbpx
More

  Даниел Лорер: Инвестират над 80 млн. лв. в производство на техника за роботизирана хирургия

  Чуждестранните инвестиции са се увеличили четири пъти през първото тримесечие на тази година, заяви министърът на иновациите и растежа

  Инвестиция за над 80 млн. лв. планира високотехнологична компания, лидер в производството на техника за роботизирана хирургия и минимално инвазивните грижи. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на иновациите и растежа.

  Компанията ще инвестира в построяването на модерна производствена база в Първомай, област Пловдив, с което ще увеличи производствения си капацитет на 3D ендоскопи за роботизирана хирургия и ще разшири развитието си в Европа.

  Това стана ясно след работни срещи, проведени в ресорното министерство, и в Областната администрация на Пловдив, на които беше представена първата фаза на инвестиционния проект.

  Новото съоръжение ще увеличи производствения капацитет на 3D ендоскопи, използвани глобално в роботизирана хирургична система „Да Винчи“, които до момента се произвеждат в Германия.

  Инвестицията в България ще доведе до разкриване на повече от 100 нови работни места, с потенциал да достигнат до над 300 в близките няколко години.

  „Уверени сме, че производствената база ще доведе до икономическо развитие на целия регион, като особено ценно е, че ще се произвеждат продукти с висока добавена стойност“, посочи министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

  Той изрази цялостната си подкрепа за реализацията на инвестиционния проект. По думите му все повече инвеститори се интересуват да разкриват високотехнологични и иновативни производства в страната.

  Лорер изтъкна още, че чуждестранните инвестиции у нас са се увеличили четири пъти през първото тримесечие на тази година, спрямо това на предходната, като са достигнали 1,055 млрд. евро, според последните данни на БНБ.

  „Тази инвестиция потвърждава положителния тренд от началото на годината“, допълни министърът.

  Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов, подчерта, че България се стреми да привлече точно такива инвестиции с висока добавена стойност, за да се подпомогне икономическият растеж.