27.01.2023 | петък | 13:45

Да разбереш македонец! Политикът Петър Богойески пред NewsOne: Когато вие ни обиждате, ние реагираме!

Публикувано:

Сподели поста:

Той се определя като един от най-големите българофили в Македония, но в социалните мрежи му се случва да ни нарича еничари. Много българи не го харесват. В миналото, Петър Богойески е част от реформаторското крило на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, която през годините борави със силна антибългарска реторика. Днес той управлява свой политически проект в югозападната ни съседка и твърди, че са му нужни само 2 седмици, за да реши спорните въпроси между Скопие и София.

Може да бъде изображение с един или повече хора, седнали хора и на закрито

Богойески се пали като фитил на палубно оръдие по всички теми, които все още разделят двете страни. И макар че твърди, че иска добри отношения с българите, интервюто му ще ви прозвучи като всичко онова, което не искате да чуете за страната ни.

В това интервю няма да видите дипломатичност, а искреност. И именно по тази причина то е важно. Защото показва малко, но съществено парченце от пъзела, който българската дипломация трябва да постави на мястото му – ясно разбиране за това какво се случва на юг от Осогово. Интервюто на Петър Богойески ще бъде публикувано в две части, първата, от която ви предоставяме сега. Потърсихме го по-малко от 24 часа, след като вотът на недоверие на ВМРО-ДПМНЕ към Социалдемократическия съюз не мина, а Зоран Заев остана на власт в търсене на път към Брюксел за страната си.

Г-н Богойески, вотът на недоверие в РСМ така и не се състоя. Оказа се, че някои македонски депутати изненадващо изчезнаха в деня на гласуване. Как става това и трябваше ли Заев да си тръгне?

Нашият народ казва – “Мъж казва, мъж се отрича”. Така и с оставката на Заев. Изчезването на депутати по време на важни гласувания е нещо обичайно за нас. По време на правителството на Люпчо Георгиевски изчезнаха много народни представители, когато трябваше да падне кабинетът, за да не може да бъде подписан договорът за асоцииране с Европейския съюз. После изчезнаха депутати и когато името ни трябваше да бъде променено. Така е при нас. Смятам, че Заев трябваше да подаде оставка, а в Македония да се назначи експертно правителство, което да реши вътрешните проблеми и проблема с България. Проблемът с България – в рамките на 2 до 3 месеца.

Как Вие гледате на българската позиция в спора между София и Скопие? Разбира ли македонското общество на какво се дължи ветото срещу страната за започване на преговори с Европейския съюз?

България не разбира Македония и никога не я е разбирала. София гледа положението през призмата на надменност, на българско величие срещу някаква си македонска провинция, но вие не знаете какво означава това македонски инат. Македонците не разбират какъв е проблемът, а вие не разбирате македонците. Ако преговорите зависят от мен, първото, което ще направя, е да изчистя въпроса кой води преговорите от двете страни. В момента те се водят от сърби и руснаци. Как да го кажа –  от македонска страна преговарят просръбски елементи, а вашата позиция е резултат от съветското робство. Сякаш от българска страна преговарят Москва и Русия, а не вие самите. Първото, което трябва да разберете е, че македонският народ не е съставен от сърби. След това много лесно ще се разберем по историческите въпроси – за Средновековието, кой е Гоце Делчев, ВМРО, Самуил, плочата в Битоля, няма да има никакъв проблем. Можем да решим нещата за един ден, ако седнем срещу историци от България, които не са руски.

Г-н Богойески, в България работят български историци. Руските са в Москва. Не може да твърдите подобно нещо.

В България имате руски историци.

Но това е все едно аз да кажа, че в Македония имате сръбски историци.

Имаме, да.

Но това е сериозен порблем, който ще затрудни решаването на проблемите, свързани с историята?

Във вашата историческа комисия имате човек, който в Македония наричаме „Мистър КГБ“. И той говори от името на България. Трябва да погледнете реалността.

Ами вие как изчиствате вашите исторически тези, ако твърдите, че имате зависимост от други държави?

Трудно. Имаме нужда от чужда подкрепа – ЕС и Щатите например. Ако говорят македонските и българските интереси, ще решим въпроса много бързо. До две седмици. В противен случай ще имаме нужда от посредник, САЩ например. Иначе ще стане много трудно. В македонската комисия има хора, които са спуснати със задача да не постигнем решение с България. Да няма резултат. Да нямаме договор.

Споровете обаче отдавна са излезли от комисията. В България идеята да се наложи вето на Скопие по пътя към ЕС беше подкрепена от политически субекти, които са абсолютни противници във вътрешнополитическия живот. Вето се наложи от ГЕРБ, но позицията остана непроменена и по време на служебното правителство. Президентът Радев също защитава конкретна позиция спрямо Северна Македония. Има последователност.

Не, не, не. България смени позицията си сто пъти през последните 2 години. Имаше едно искрено българо-македонско приятелство през 2018 г. Но после получихте наредба от Москва. Тук направихме паметник на полковник Каварналиев и български журналисти като теб ме питаха дали ще остане направеното през нощта. Казах им да, защо да не остане? Това е български военен, който е запазил живота на македонци при гръцко нападение. Той е български полковник, но македонски герой. Защото половината от жителите на Струмица, са наследници на онези, които полковник Каварналиев е спасил.

Полковник Каварналиев се завърна в Дойран - Шумен - DarikNews.bg
Паметникът на полк. Каварналиев в Република Северна Македония. Борисов и Заев отдават почит пред делата на българския военен.

Да, но имаме и друг пример. Осквернява се паметникът на загиналите българи на Охридското езеро.

Този монумент беше унищожен от една група, която наричаме “Рибарите”. Техен бивш лидер дойде да каже на българските медии, че е бил тормозен в Македония. Неговите хора унищожиха този паметник, а той твърди, че му е оказван натиск и говори пред български медии. Това са маргинали в македонското общество. Но има и пропаганда. Като твърденията, че сме разрушили ваши военни гробища наскоро. Пропаганда. Но да се върна на промяната в българската позиция. Твърденията ви, че Балканите не могат да се европеизират, без да се зачете българската гледна точка за историята не ги приемам. Мислите, че само вие знаете история. Не е така. И после сменихте позицията си от историята към човешките права на българите в Македония. Обявихте символична война на Македония с меморандума, който гласувахте в парламента. Това е антидемократичен и антиевропейски документ. С този документ вие обявихте в кавички война на страната ни. С него признахте, че искате да разрушите македонската държавност. Оттогава станахте наши врагове. Трябва да знаете едно – не се будим и не заспиваме с мисли за България. България за нас е нищо. И това е резултат от документа. Омразата към вас достига най-високи нива за последните 100 години.

Разрушиха паметника на жертвите от кораба Илинден в Охрид | Общество |  Новини от България и Света | OFFNews.bg
Паметникът на българските жертви от Охридското езеро е нападан неколкократно

Тоест, признавате, че в Северна Македония има омраза към България?

Не само.  Впрочем, само вие наричате Македония Северна Македония.

Напротив, целият Европейски съюз я нарича така, г-н Богойески.

Така мислите вие. Гърците не го правят. Само при българите е това. Така ви е създал Господ.

Добре, ако отворим един гръцки вестник със статия за Северна Македония, как ще бъде изписана тя?

Само българите ни наричате северномакедонци. Това е българска простотия, която предизвиква жестока реакция в Македония. И сега е много трудно да се обясни защо само вие ни наричате така.

Това не е голям проблем, ще Ви наричам македонец. Българите не страдат от необходимост да наричат македонците северномакедонци. В крайна сметка не ние променихме името ви.

Ами започнете. Това ще е добра възможност да тръгнем към по-добро.

Гледам ваши постове в социалните мрежи, където използвате остра реторика към България. Това, разбира се, е ваше право, но проличават антибългарски позиции.

Какво имате предвид?

Прочетох, че ни наричате еничари. Защо ни наричате еничари?

Ще обясня. В България, българските ми приятели ме наричат еничар, защото мислят, че дядовците ми са били българи, а аз съм станал македонец, под влияние и насилие от Тито. Или пък моя дядо. И обратно – около 3 милиона македонци са станали българи, под натиск на Тодор Живков. Това имам предвид под еничарство. Всеки има право на самоопределение. Когато спрете да пишете във вашите учебници по история, че македонците са били българи, които са станали македонци под натиск и се сменят поколенията, нещата ще се променят.

Чели ли сте български учебници по история?

Да.

И там пише, че македонците са определяни като еничари? Какво имате предвид под думата еничар? В България тази дума има строга дефиниция.

Ами, същата е и в Македония. Човек, който е бил българин, и е станал турчин.

Не е така. Грешите фактологически и исторически. Не е точно. Еничарите са били елитен военен корпус в турската армия, съставен от християни, които са били отвличани от семействата си. Смятате ли, че това трябва да бъде определение, което да се хвърля върху цял един народ. И кое е по-обидно – да те нарекат еничар или северномакедонец?

Наричам еничари и македонците, и българите. Защото в България учите, че ние сме българи, станали насила македонци, а ние учим, че вие сте станали българи под натиск. Това е логиката.

Изглежда, че България няма да отстъпи от своите исторически тези, а Северна Македония едва ли ще направи същото. Това означава, че се намираме в една ситуация, в която няма да можем да намерим общ език. Темите ни разделят.

Най-големите ни исторически проблеми са Средновековието, ВМРО и македонският език. При вас има една много сериозна историческа фалшификация. Че Кирил и Методий са българи и езикът, който са създали, глаголицата, е станала български език и писменост. Това няма нищо общо с истината. Кирил и Методий са ромеи, които са изпратени с мисията да унищожат българската държава, да покръстят и ромеизират прабългарите. Можем да се договорим следното по въпроса с езика – да приемем „солунски диалект“, на базата, на който се кодифицират други старославянски езици. Те са част от десетки местни диалекти. Първо се е кодифицирал българският език. Моите дядовци и баби са се учили на български език, защото той е бил кодифициран и все още не е имало официален македонски език. От създаването на ВМРО има опити за кодифициране на македонския език и то на база западномакедонските диалекти. Самият български език е търновско наречие, което няма нищо общо с македонските диалекти, а българският кодифициран език на Царство България се е изучавал от нашите предци, но те са учили още руски, френски, германски, сръбски, италиански, гръцки и т. н. Ако официален език на екзархията е бил българският език и той се е учил в училище, на какъв са пишели македонците? На турски? Най-нормално е било да се търси език близък до народния ни – тогавашният език в Царство България.

Заседание на българо-македонската комисия по историческите въпроси -  Политика
Представители на българо-македонската историческа комисия след заседание

Вие мразите ли българите? Българският народ?

Последните 20 години съм считан за най-големия българофил в Македония. Имах натиск от Груевски по този въпрос. Считаха ме за най-големия българофил във ВМРО-ДПМНЕ. Имаше жестока кампания срещу мен, защото поисках българският език да се обяви за официален в Македония. Имах много проблеми. Искам да имаме нормални отношения между двете държави. Нямам никакъв проблем с България и българите. Имам проблеми с КГБ политиците ви.

Смятате ли, че има българско малцинство в Северна Македония?

Не съм сигурен, че е в български интерес да се твърди, че има българско малцинство. В македонски интерес е да се твърди, че има българско малцинство. Разберете защо. По този начин се руши вашата пропаганда за последните 2 века, че в Македония македонците са българи. Е, ако има българско малцинство в Македония, това значи, че вашите тези отпадат. В Македония има много македонски българи, които са мои приятели. Познавам 90% от тях. Голяма част от тях са внуци на войводите от ВМРО. Те не подкрепят вашето вето и не искат да имат отношения към такава България. Те са лоялни към Македония. И най-важното – не взимат по 200 евро, за да плачат, че срещу тях е оказван натиск.

Заявявате, че в Македония има хора, които получават по 200 евро от България, за да твърдят определени неща?

Да, познавам такива. Един от тях беше в моите листи. Платиха му и стана българин от Охрид.

Може ли да докажете това нещо?

Да, напълно. Тези момчета от Битоля и Охрид, които пускате да ви плачат по телевизиите. Тях, които използвате, за да докажат пред Европейския съюз, че българите тук са подлагани на натиск, се гледат със смях в Македония. Ние си знаем кои са те. Един от тях е татуиран с Александър Македонски на рамото, но е отишъл при вас и президента ви Радев и му казва да не се притеснява и че ще ги защитава. Това е смешно.

Искате да кажете, че в Македония хората с българско самосъзнание не са подложени на език на омразата, репресивност и лошо отношение?

Не. Искам да кажа, че в Македония има истински българи и такива, на които им е платено да бъдат такива.

Вие, за да лансирате своята пропаганда пред Европейския съюз, че има българи под натиск, плащате на момчета тук и се опитвате да създадете партия тук. В Македония имаме друг проблем обаче. Това е сръбското влияние в страната. 90% от капитала тук е сръбски. А идва и нов. Вчера се обяви нов сръбски проект за нов македонски телеком – МТЕЛ.

Телеком Србија ПРИСТИГА во Македонија - Првата филијала се отвора на 16  ноември - Вечер
Telekom Srbija вече има позиции в Република Северна Македония със своя проект М ТЕЛ

Да, но като че ли реториката срещу България в страната ви е много по-силна, отколкото срещу Сърбия.

Това е така. Точно така е. Но това вие не може да промените. Ние можем да го променим.

Но вие полагате ли усилия за това?

Вие ни предадохте. Вие се освободете от вашите руски зависимости, от руското иго, а ние ще се освободим от сръбското. Това си е наша задача. Не е ваша работа. Но, вижте…Белград не ни прави проблем за македонския език. Белград не ни прави проблеми, които да пречат на живота на македонците. Белград скрито ни пречи да влезем в Европейския съюз. Чрез службите си ни прави проблем да решим гръцкия и българския въпрос. Гръцкият въпрос го създадоха сръбските служби. Ако имаме проблем със сърбите, той е със сръбската църква. Криминална организация. Техният висш владика не е духовник, а криминал. Спокойно можеш да го кажеш. Защо това не го разберете най-после? Проблемът с вас е, че ни наричате северномакедонци и не признавате, че сме македонци. Твърдите, че сме сърби.

Не смятам, че в България някой е твърдял, че имате сръбски корени?

Виж социалните мрежи и какво пишат твоите сънародници. Да му се сгади на човек.

Мръсна дума ли е „българин“ в Северна Македония?

Така беше в 90-те години. В един период стана нормално да се говори за българи, сърби и гърци в нормален тон. После се генерира негативизъм към гърците заради името. В периода 2015-2018 г. беше много по-лесно да се говори за България и българите. Сега е голям проблем, когато кажеш, че с българите трябва да поддържаме добри отношения и че сме близки народи. Аз самият имам голям проблем. В Скопие загубих изборите, защото твърдя, че с българите трябва да поддържаме приятелски отношения и че българският език трябва да е официален за македонските българи, така както сръбският е за македонските сърби, албанският за албанците, турският за турците и. т. н. Загубих изборите заради една дума. Защото казах, че щом македонските албанци имат право да ползват албанския, такова право имат и македонските българи.  Включително в официална комуникация с държавата. Ваши хора ме нападнаха, че това било по давление на сръбските служби.

В България се гледа с лошо око на политическо говорене, което трудно може да се определи като типичното европейско политическо говорене. Наскоро имаше изказване на член на младежкото ВМРО-ДПМНЕ, което беше публично и в което той каза, че българките стрували колкото две банкноти. Това е партията, която спечели голяма част от местните избори в Северна Македония.

Вижте, ВМРО-ДПМНЕ е партия с големи проблеми. Тя беше създадена от сръбските служби, за да бъде формирана опозиция в Македония, защото през 90-те години нямаше друга партия, освен комунистическата. А това е СДСМ – бившите комунисти, партията на Заев. Имаше нужда от опозиция, защото истинските антикомунисти или бяха избягали, или бяха избити. През цялото време имаше голяма група интелектуалци с русофилска ориентация. Те влязоха във ВМРО-ДПМНЕ, включително Никола Груевски. В тази партия проблемът с русофилството е много сериозен. Никола Груевски създаде нещо уникално – обвърза в едно сърбофилия, антибългаризъм, титофилия, русофилия и идеята за античния македонизъм. Това ще има сериозни последици за македонския народ в следващите 30-40 години, може дори да не съм жив, когато се реши този проблем. В тази партия бях лидер на реформите и вдигнах бунт срещу Никола Груевски. Успяхме да го пенсионираме. Но след референдума за името на Македония замразиха членството ми. В момента се занимавам с политически проект, който се казва „Македонски концепт“ и накратко означава, че няма никакво значение дали си българин или сърбин. Ако ме обиждаш, ще те обиждам и аз.

Младежкото ВМРО-ДПМНЕ с тежки обиди към България - Webcafe.bg
Драган Гюровски от младежкото ВМРО-ДПМНЕ по време на речта, когато казва, че българките струват “две банкноти”, а българите са “фашистки татари”

Въпросът обаче е друг. Нормално ли е такова политическо говорене от партия с такива позиции в страна, която има амбиции за присъединяване към Европейския съюз?

Нормално е, когато обиждате нас. И имате официална позиция срещу нас. Смятате ли за нормално това, което чувате от човек като Ангел Джамбазки например?

Например?

Този човек трява да се хоспитализира.

Смятате ли, че в Северна Македония се преминава границата на нормалното политическо говорене?

Не. В Македония има реакция на вашето преминаване на границата. От хора като Джамбазки, Каракачанов. Когато спрете да говорите срещу Македония, тогава всичко тук ще спре. България успя да разруши имиджа на Европейския съюз у нас. В началото членството беше подкрепяно от 87% от хората. Сега подкрепата е спаднала до 48 на сто. Това беше реакция от безпринципния ви натиск.

(край на част 1)

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
облачно
0.3 ° C
0.7 °
-0.2 °
88 %
2.6kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
0.3 ° C
0.7 °
-0.2 °
88 %
2.6kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °

Прочети още

„Петя на моята Петя“ в HBO Max

Филмът става част от селекцията на стрийминг платформата с български филми у нас и ще е наличен и...

Приложение BNT NEWS на БНТ е с нова, усъвършенствана версия

През 2023 г. Българската национална телевизия продължава успешната реализация на своята стратегия за развитие, в която дигитализацията е...

Разследване за незаконна банкова дейност

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин се води разследване за извършени престъпления по чл. 321, ал.3, вр....

Повече чужденци посещават България

Пътуванията на български граждани в чужбина през декември 2022 г. са 604.7 хил., или с 9.7% над регистрираните...