fbpx
19.1 C
София
13 август 2022 | събота | 00:40

Да правиш бизнес в Русия понякога излиза скъпо! Москва глобява Google заради неизтрито съдържание

Глобата може да достигне 240 милиона долара

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Руските власти обявиха, че този месец планират налагането на глоба на американския гигант Google с до 20% от годишните му приходи в страната. Медийният регулатор Роскомнадзор твърди, че компанията многократно не е изтривала съдържание, което Москва третира като незаконно.

Регулаторът твърди, че американската компания не е платила около 460 000 долара неустойки от началото на годината. Намеренията са тя да бъде глобена със санкция между 5% и 20% от оборота й на територията на Руската федерация. Според руската компания за данни – Spark, оборотът на Google за 2020 г. е бил в размер на 85.5 милиарда рубли. Потенциална глоба между 5% и 20% би възлязла между 60 и 240 милиона долара.

До момента американската компания не излиза с официално съобщение по случая. На този етап това е най-мащабният опит на Русия да контролира съдържанието в глобалната търсачка.

Русия засилва контрола върху чужди технологични компании в опит за по-голямо влияние над интернет съдържанието, до което местните потребители имат достъп. През март тази година скоростта за достъп до “Туитър” беше значително редуцирана. Оттогава властите налагат глоби на други технологични гиганти под различен предтекст.

По-рано този месец от Роскомнадзор заявиха, че ще поискат съдът да глоби и социалната мрежа “Фейсбук”. Аналогични случаи вече се констатират в Китай, където местните регулатори оказаха натиск върху редица компании, чиито приложения се поддържат на територията на азиатската страна. Глоби не са наложени, но от приложението на американската компания Apple за религиозни книги изчезнаха Корана и Библията.

- РЕКЛАМА -spot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img