5.12.2022 | понеделник | 18:55

Да опазиш диктатор: Опитите за покушения срещу Тодор Живков до 10 ноември

Публикувано:

Сподели поста:

На 10 ноември 1989г. Величко Конакчиев прочита с почти треперещ глас по Българското национално радио новина, която по допустимост може да се сравни само с извънземно нашествие – Тодор Живков слиза от власт. Краят на тоталитарния режим в България се превръща в символна дата за новия й демократичен път.

Историята оценява Тодор Живков днес като тоталитарен диктатор – типичен политически профил на лидер от източната страна на Желязната завеса. Ненавиждан, мразен, заобиколен от силен и страшен репресивен апарат, който е готов на всичко, за да опази статуквото такова, каквото е. Държавна сигурност и УБО (Управление за безопасност и охрана) са основните структури, които в продължение на четири десетилетия опазват Живков невредим. Имало ли е обаче реални рискове за живота му?

Отвъд легендите

След 10 ноември фолклорът относно дисидентството и опозиционността срещу Живков разказва всевъзможни истории за заговори срещу бившия първи. Някои от тях историята отхвърля. Други обаче индикират известна достоверност.

Операция „Дураците“

В края на 1964-та и началото на 1965-та е подготвен държавен преврат в България, насочен срещу БКП и нейния лидер. В края на 64-та е създадена групата на Иван Тодоров – Горуня и Цоло Кръстев, към която се присъединява генерал Цвятко Анев – началник на Софийския гарнизон. Горуня е бивш партизанин и политкомисар на отряда „Гаврил Генов“, впоследствие политик от БКП. Групата определя Живков като твърде либерален и опитващ се да измени комунистическата идеология с по-мека форма, обслужваща Запада. Привлечени са още офицери. Има информация, че в заговора участва и армейски генерал Петър Панчевски – бивш министър на народната отбрана и посланик в Пекин. Контраразузнаването разконспирира заговорниците и повечето от тях са арестувани до пролетта. Службите кръщават контраоперацията „Дураците“ („дураки“ е руска дума, която означава глупак). Партията извършва серия от вътрешни чистки. Версията на официалната власт е, че Горуня се самоубива малко преди ареста си.

Заговорът на Горуня – опит за държавен преврат в Народна Република България  | Българска история
Иван Тодоров – Горуня

„Мюнхенският заговор“

През 1975г. Тодор Живков е на посещение във Федерална република Германия. Смята се, че до специалните служби на Източна Германия достига информация за готвено покушение срещу Живков, което е организирано от български емигранти. Реакцията е светкавична, а бившият първи е спасен. Родните служби също достигат до информация за готвения атентат, а на Живков му се съобщава едва, след като се е прибрал в България. Историята е разказана години по-късно от бившия посланик на България във ФРГ и кмет на София Петър Междуречки.

Когато НРБ и ФРГ се надлъгваха | Клуб 'Z'
Тодор Живков и Хелмуд Шмит

Пред българската преса, кандадски емигрант разказва, че Тодор Живков е трябвало да стане жертва на покушение и в друга държава, но председателят на Националния фронт Иван Дочев е възпрял намерението на атентаторите. Историята по-късно е потвърдена пред „24 часа“ от бившия шеф на комисията по досиетата Методи Андреев.

Врачанският атентат

На 1 юни 1980 г. младеж изскача от тълпата на площада във Враца и успява да хване за ръката Тодор Живков. Бившият първи пада на земята и едва след това охраната реагира и обезврежда младия мъж. Самият Цветан Килограмски твърди обаче, че не е имал никакво намерение да убива ръководителя на БКП. След 10 ноември, Килограмски излиза от затвора и дава интервю пред Кеворк Кеворкян във „Всяка неделя“, в което заявява, че е искал просто да разговаря с Живков по личен въпрос, свързан с болния му баща, който си търси работа. Снимки от инцидента се появяват в публичното пространство след 10 ноември. Дотогава, въпреки слуховете, партията пази фотосите и случилото се в пълна секретност, а Цветан Килограмски е осъден на 9 години и половина затвор.

Нападения над Живков изчезват от снимките - 168 Часа
След т.нар. „Врачански атентат“ Живков никога не се връща в северозападния град

Живков е нападан неколкократно от жени

През годините се разказват и по-комични инциденти с „Тато“. В интервю за 168 часа, фотографът Христо Юскеселиев разказва как жена е спряла пред Тодор Живков на ул. „Оборище“ в София и го е нападнала с юмруци. Охраната не се намесила, а той продължил по пътя си. Снимкитте оттогава обаче са били иззети от службите за сигурност. В Русе тоталитарният лидер отново става жертва на агресия от страна на нежния пол. Жена на име Мара замерила с тухли Живков, а впоследствие получила и прякора „Мара тухлата“. Смята се, че това било последното му посещение в дунавския град.

Дискретността, с която Държавна сигурност и БКП са криели много от събитията около живота на Тодор Живков поражда съмнения, че срещу диктатора е имало много повече от осветлените заговори за неговото физическо и политическо отстраняване. Голяма част от слуховете обаче остават недоказани. След 10 ноември България поставя началото на дълбоки икономически, геополитически и международни трансформации в своята ориентация, а Тодор Живков доживява последните си години без реална заплаха за живота си. За разлика от румънския комунистически лидер Николае Чаушеско, който е разстрелян в края на 1989г.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
5.8 ° C
5.8 °
5.6 °
83 %
5.7kmh
100 %
пн
7 °
вт
9 °
ср
10 °
чт
11 °
пт
9 °

Прочети още

Вицепремиерът Христо Алексиев: Убедихме ЕС да включи Коридор № 8 в приоритетната трансевропейска транспортна мрежа

Съветът на министрите по транспорт на Европейския съюз включи трасето София-Скопие-Дуръс-Бари в обхвата на новия Европейски транспортен коридор...

Румен Петков: Воят да бъде спрян „Лукойл“ е трудно обясним от гледна точка на нормалния разсъдък

Воят да бъде спрян „Лукойл“ е трудно обясним от гледна точка на нормалния разсъдък и от гледна точка...

Илияна Йотова: „Вирусът на омразата е готов да мутира при всяка социална и обществена криза“

Главният прокурор на Република България Иван Гешев откри днес, 05.12.2022 г., в София Международна конференция „STOP HATE SPEECH“....

Проф. Гечев за „Лукойл”: Ако следваме дерогациите на ЕС, няма да имаме проблем с цената на горивата

Проф. Гечев за „Лукойл”: Ако следваме дерогациите на ЕС, няма да имаме проблем с цената на горивата