fbpx
27.8 C
София
9 август 2022 | вторник | 14:08

Д-р Мария Русинова: Имаме нужда повече кърмещи майки да дарят излишната си кърма

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Лесно ни намират онези, които имат нужда от майчина кърма, но засъжаление не е достатъчно популярно донорството на майчино мляко. Това коментира директорът на Банка за майчина кърма д-р Мария Русинова пред NewsONE.

Русинова разказа, че дарената кърма се обработва, изследва и предоставя на нуждаещите се майки, който имат намалена лактация или противопоказания да кърмят поради прием на медикаменти. 

Тя посочи, че е важно жените, които имат излишък от кърма да са знаят, че могат да помогнат на майки, който нямат възможност да кърмят.

Тя допълни, че процесът по даряване на майчино мляко започва от провеждане на анкета по телефона и продължава с редица изследвания за всички видове хепатит, СПИН и сифилис. Д-р Русинова заяви, че се правят и изследвания на самата кърма.

“Ако всички изследвания са в норма, се създава договор и жената, започва периодично да даряват майчино мляко”, обясни тя и добави, че в световен мащаб банките за майчина кърма се предоставя предимно на новородени, с ниско тегло или недоносени, тъй като по-голямата част от банките в Европа са ситуирани в болнични заведения.

Тя допълни, че в България кърма се дава и на по-големи, а количествата и броят на децата, които я получават е в зависимост от това колко са дарителките.

Д-р Русинова заяви, че Световната здравна организация препоръчва кърменето поне в първите 4-6 месеца. Според нея е най-добре едно дете да бъде кърмено до годинка. ‘

‘Бебето наричаме кърмаче от раждането до навършване на 1 годишна възраст. Фаза, в която детето удвоява и утроява теглото си. Това е един интензивен период на растеж и развитие, през който узряват по-голяма част от органите и системите. Изключително важно е бебето да бъде хранено с пълноценна храна, а най-пълноценната храна е майчиното мляко‘‘, категорична е тя. 

- РЕКЛАМА -spot_img
София-Никол Николова
София-Никол Николоваhttp://www.newsone.bg
София-Никол Николова има опит като репортер в информационна агенция. Работила е и в сферата на рекламата. Обучава се в бакалавърска програма “Връзки с общественноста” на СУ „Св. Климент Охридски“. Обича да пътува и се занимава със спортно катерене.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here