27.01.2023 | петък | 14:03

Д-р Кацаров: Днес даваме на МОН 1 млн. теста за учениците

Публикувано:

Сподели поста:

До момента са предоставени над 1 милион теста на МОН за изследване на учениците от 1 до 4 клас, а днес ще бъдат предоставени още толкова. Това каза на пресконференция служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. В рамките на десетина дни ще бъдат доставени общо 4,5 млн. тестове, които трябвало да стигнат до края на годината, заяви още той. Кацаров не посочи кога учениците от 5 до 12 клас ще се завърнат в клас.  

Той обясни, че оттук нататък МОН вече ще закупува тестовете, защото принципът е те да се купуват от този, който ги използва. Сегашните поръчки били от МЗ, с цел да подпомогнат процеса, като оставят просветното министерство да се съсредоточи само върху организацията на процеса по тестване. Тези тестове били закупени и с постановление на МС, но МОН може да ги закупи с пари от своя бюджет.

От думите му стана ясно още, че със своя заповед, от 1 декември, се разрешават извънкласните занимания. Създава се и възможност за допълнително индивидуални консултации за явяване на изпити.

По отношение на това дали достъпът до парламента да бъде само със „зелен“ сертификат, д-р Кацаров каза, че това решение ще остави в ръцете на депутатите.

Във връзка с решението на ЕС да направи ваксинационните сертификати валидни 9 месеца за пътуване, Кацаров обясни, че планът е това да се случи е от следващата година.

“Щом предложението се превърне в решение, то ще бъде имплементирано и в нашата нормативна уредба, по начина, по който ще се приеме от ЕС за всички европейски държави”, каза той.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
облачно
0.3 ° C
0.7 °
-0.2 °
88 %
2.6kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
0.3 ° C
0.7 °
-0.2 °
88 %
2.6kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °

Прочети още

Борис Гребеншчиков в специално интервю на Бойко Василев в “Панорама” по БНТ

Тази вечер от 21:00 ч. по БНТ 1 в предаването "Панорама" гледайте специалното интервю на Бойко Василев с Борис Гребеншчиков...

„Петя на моята Петя“ в HBO Max

Филмът става част от селекцията на стрийминг платформата с български филми у нас и ще е наличен и...

Приложение BNT NEWS на БНТ е с нова, усъвършенствана версия

През 2023 г. Българската национална телевизия продължава успешната реализация на своята стратегия за развитие, в която дигитализацията е...

Разследване за незаконна банкова дейност

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин се води разследване за извършени престъпления по чл. 321, ал.3, вр....