fbpx
30.8 C
София
4 юли 2022 | понеделник | 19:45

Д-р Християна Бацелова за маймунската шарка: Вирусът не е толкова заразен

Контактът трябва да е близък и дълготраен, заяви епидемиологът

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

“Маймунската шарка не е толкова заразна. Контактът трябва да е близък и дълготраен, не е чак толкова лесен за заразяване вирусът. Има лечение, има препарат, който е одобрен от ЕМА за приложение срещу маймунска вариола, до една десета от заболелите ще умрат от тази инфекция”.

Това заяви в ефира на БНТ епидемиологът д-р Християна Бацелова.

„Болестта протича по-тежко при неваксинираните срещу човешката вариола, така наречената едра шарка, да не я бъркат хората с варицела. Може да протече тежко, но може да протече и като самоограничаваща се инфекция, ваксинираните срещу едра шарка боледуват много по-леко.“

По думите ѝ заболяването е характерно за Африка.

“Доизяснява се връзката между случаите в Европа. Няма регистриран случай през годините в България. Заболяването не е непознато. Заразяването е по въздушно-капков механизъм, отделя се вирусът – издишан, изкашлян, изкихан, при говор. Могат да се заразят чаршафи, кърпи за миене на ръце и лице, за къпане”, допълни д-р Християна Бацелова.

Тя уточни, че най-голям риск болните представляват за близките в дома си и за медицинския персонал.

Случаи на маймунска шарка са регистрирани във Франция, Германия, Великобритания и Белгия, съобщено беше и за заразен в Гърция.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here