fbpx
27 C
София
12 август 2022 | петък | 15:24

Д-р Делян Георгиев, кмет на р-н “Изгрев”: Ако 5% от приходите от местни данъци и такси остават в район “Изгрев”, той ще е Манхатън

Общините не трябва да плащат за промишлен ток и трябва да бъдат децентрализирани, настоя кметът

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Ако 5% от приходите от местни данъци и такси остават в район “Изгрев”, за един мандат той ще сатне Манхатън. Това каза в интервю за NewsONE районният кмет д-р Делян Георгиев. Повод за коментара му стана повишената цена на тока и заплахата от въвеждане на режим в района. Д-р Георгиев обясни, че ако се стигне до режим, той бъде приложен в петте подлеза, които се намират на територията на “Изгрев” и уточни, че миналата година те са били ремонтирани. “Тъмнината ще ги превземе в мига, в който не могат да си платят тока”, смята Георгиев.

“С 50% поскъпване на електроенергията и третирането на общините като небитови потребители при така създалата се ситуация, и ако бюджетът остане същия, ние няма как да платим осветлението за второто полугодие. Ние сме приравнени с фирмите и плащаме промишлен ток, което е недопустимо и тук трябва да се направят законови промени. Ние сме община, ние не печелим от това. Общините трябва да се компенсират за повишената цена на електроенергията, защото в противен случай не знам как ще се оправим”, алармира кметът.

Той коментира, че друг проблем е и фактът, че все още няма приет републикански бюджет, което не дава право на районните кметове да плащат по-високите цени на тока за януари, февруари, март.

“Ние трябва да ги платим на цени от януари 2021 година”, поясни д-р Георгиев.

Той посочи, че досега е плащал около 60 000 лв. годишно за ток, а с това увеличение сумата ще набъбне до 90 000 лв., което към настоящата ситуация е непосилна за кметството.

Районният кмет попита какво налага към днешна дата да не може да се отреагира на динамиката на времето при условие, че Столичната община има собствен бюджет?

Според него тук е моментът да започне и разговор за децентрализацията на районите. Подчерта още, че район “Изгрев” е най-големият данъкоплатец в София, като само една от фирмите, намираща се на неговата територия, плаща милиони данъци към Общината.

“В цял свят парите на хората работят за тях. Когато плащаш данъци, те отиват в общината, която инвестира в инфраструктура, което те касае пряко – тротоарът пред вас, детската площадка. А в София това не е така и от данъците на хората в района се връщат едва около 2%”, посочи кметът.  

Д-р Георгиев коментира още, че формулата, по която Столичната община изчислява какви средства да се отпуснат на даден район за ремонт и поддръжка на уличната мрежа и тротоарите, е остаряла и не е в полза на жителите. И даде пример с район “Изток”, който получава 200 000 лв. с ДДС за тези дейности.  

“Има формула на СО, според която на базата на дължината на улиците се отпускат пари за поддръжка на улиците и тротоарите. Тази формула ощетява районите, които имат по-голям принос към бюджета на Общината. Жителите на София, Пловдив и Варна са ощетени на фона на хората от останалата част от страната. Например, кметът на Разград, където населението е наполовина на това в район „Изгрев“, има повече правомощия, плюс собствен бюджет”, разясни той.

Кметът разкри, че за поддръжка, ремонт и изграждане на детските площадки получава 37 000 лв. с ДДС, с които трябва да се грижи за 94 площадки, от които 80% не отговарят на Наредбата, и са в окаяно състояние.

“Едно комбинирано детско съоръжение върви между 10 000 и 20 000 лв. Да се сложи противоударна настилка и пейка, и целият бюджет е отишъл. С това финансиране на нас ще са ни нужни 94 години, за да оправим детските площадки в “Изгрев””, каза той.

Д-р Георгиев се възмути и това, че Столичната община не може да отдели 760 000 лв. за санирането на фасадата на 105-то училище с изучаване на италиански език.

“За каква Европа говорим?!?”, попита риторично кметът.

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img