fbpx
26.8 C
София
19 август 2022 | петък | 14:36

Д-р Ангел Апостолов в коментарното студио на NewsOne: НАТО можеше да предотврати съюза между Русия и Китай (Видео)

Според него новата Студена война скоро може да обхване целия свят, тъй като Западът се е фокусирал основно на изток към Пекин и Москва, и неглижира ролята на глобалния Юг

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Анализ на външнополитическата обстановка, новите съюзи и предизвикателствата пред сигурността направи д-р Ангел Апостолов в коментарното студио на NewsOne с водещ Владимир Таков. Апостолов е член на Атлантическия клуб и специалист по темата военнополитически отношения на НАТО и Русия. 

Според него новата Студена война скоро може да обхване целия свят, тъй като Западът се е фокусирал основно на изток – към Пекин и Москва, и неглижира ролята на глобалния Юг.  

“Дали ни се иска или не, новата студена война започна. Въпросът е доколко сме се подготвили за нея и до каква степен срещата на НАТО миналия месец павира неговото отношение към добиващата контури световна война. Това е Студена война, която скоро ще може да обхване целия свят, защото в предишната Студена война се казваше, че са два полюсите – западен и източен, и донякъде се низвергваше групата на необвързаните страни. Сега отново Западът се фокусира главно по оста Москва-Пекин и се неглижира ролята, която в един момент ще изиграе глобалният Юг. Другият полюс, който е Москва-Пекин, прави всячески усилия да присламчи Юга на своя страна, а Западът неглижира какво реално би могло да се случи, ако противниците успеят”, коментира д-р Апостолов. 

Ангел Апостолов говори и за срещата на НАТО в Мадрид миналия месец, на която Алиансът обяви Русия за най-голямата заплаха за сигурността на страните членки. 

“По принцип всеки един съюз е най-жизнеспособен, когато вече има един ясно очертан външен враг, срещу когото членките на този съюз да се обединят. До скоро Западът смяташе, че няма сериозен съперник на изток от себе си и по тази причина много западни страни започнаха едни центробежни сили в НАТО, не към разпадане на Съюза, но връзките между отделните членки започнаха да се разхлабват. Сега на срещата на върха на НАТО членките на Алианса имаха две основни задачи – едната е да се върнат назад т.с. към корените на Съюза. Досега разбирахме сигурността по малко ефимерен начин – тя беше съсредоточена в киберотбраната, в достъпа до личните ни данни, в екологичната сигурност. Беше изчезнал този чисто военно-политически образ на сигурността, срещу един съперник, който би могъл да те нападне и реално би могъл да нанесе разрушения, и голям брой човешки жертви. Сега войната в Украйна промени представата на Алианса и той трябва много бързо да се върне към истинските си корени. Да умее да сдържа един враг, който е пределно мобилизиран да ползва всякакви възможни средства, в това число и военни. От друга страна обаче Алиансът трябва да може погледне и в бъдещето, че този път срещу себе си има не просто Русия, а един алианс между Русия и Китай, на чието създаване можеше да попречи. Това не се случи, но сега поне може да се направи опит да се прекъснат техните домогвания до други части на света”, каза Апостолов. 

“Ако анализираме новата стратегическа концепция на НАТО, е относително лесно да се каже какво съдържа по различните сфери на сигурността – войната в Украйна, променената роля на Русия, споменаването на Китай, който за първи път се появява в обнародваните концепции”, посочи той.

- РЕКЛАМА -spot_img
Нели Ставрева
Нели Ставреваhttp://www.newsone.bg
Журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни издания. Дипломиран журналист в “Университета за Национално и световно стопанство”. Работила е като редактор и продуцент във водещи български масмедии.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img