Д-р Ангел Апостолов пред NewsONE: Започна втора   Студена война (ВИДЕО)

Време е НАТО да се върне към същността си от 1949, когато е родено като отбранителен съюз, заяви още експертът

0
182

Искаме или не, втората Студена война вече е започнала. Въпросът е колко сме се подготвили за нея, каза в Коментарното студио на NewsOne TV д-р Ангел Апостолов, експерт по военнополитическите отношения между НАТО  и Русия и постсъветското пространство. 

Той припомни, че при предишната Студена война световните лидери допускат грешката да се съсредоточат върху  двата полюса – Западен и Източен и да подценят  групата на необвързаните страни, докато сега пък се фокусират върху оста Москва – Пекин и неглижират глобалния юг, който  ще играе важна роля за в бъдеще.

Експертът обърна внимание и на факта, че докато Западът е незаинтересован, Русия и Китай се опитват по всякакъв начин да привлекат юга  на своя страна.

Един съюз е жив, ако има враг, срещу когото членовете на този съюз да се консолидират, обясни д-р Апостолов и допълни, че до неотдавна Западът е  смятал, че няма сериозен съперник на изток  и връзките между страните членки започват да се разхлабват. 

Той каза още, че доскоро сме разбирали темата за сигурността доста ефимерно – главно в  киберотбраната, в достъпа до личните ни данни, дори в екологичната сигурност, а не в нейния чисто военно-политически смисъл – опасността някой да те нападне реално и да нанесе разрушения и човешки жертви.

Войната в Украйна промени това, категоричен е експертът и подчерта, че е време НАТО да се върне към същността си от 1948 година, когато е родено като отбранителен съюз, възпиращ експанзията на Русия на запад. В същото време Алиансът трябва да погледне и в бъдещето, защото срещу себе си сега има не просто Русия, а съюз Москва – Пекин, който на всичкото отгоре иска да привлече към себе си и други части на света.

Трансатлантически или Транстихоокеански  алианс трябва да бъде НАТО? Ще се роди ли арабско НАТО  – отговорите вижте във видеото.