28.11.2022 | понеделник | 04:52

Цветозар Томов се разграничи от решението на ЦИК за “Демократична България”

Публикувано:

Сподели поста:

Говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов се разграничи от решението на органа за отказ на регистрацията на листата на “Демократична България” в Стара Загора.  

Преди няколко дни РИК – Стара Загора отказа да регистрира листата на партията с мотива, че документите са подписани с електронен подпис. От партията обжалваха решението пред ЦИК, а оттам препотвърдиха отказа.  

След това се оказа, че ЦИК проверява дали и на други места в страната има подписани документи с електронен подпис, а от “Демократична България” с остра позиция обвиниха ЦИК в посегателство срещу демокрацията.  

“Решението на ЦИК за казуса с регистрация на листа в Стара Загора е напълно абсурдно. Практика, която се е наложила от много време по един напълно легитимен начин за подаване на документи, признат в Регламент 910 на ЕС, изведнъж се прекратява от действията на една РИК по неясни причини”, заяви Цветозар Томов.  

Той уточни, че изразява личното си мнение по казуса и не коментира случая в качеството си на говорител на ЦИК.  

снимка: NewsOne

“Личното ми мнение е, че това беше доста сериозна грешка на ЦИК или по-скоро тя пропусна да поправи допусната грешка на РИК – Стара Загора. Става въпрос за опит за регистрация с електронни подписи на документите. От проверката, която ЦИК направи, след като взе това решение, се установи, че има още 12 районни избирателни комисии, в които коалицията се е регистрирала по същия начин без никакви проблеми“, обясни Цветозар Томов, който коментира казуса не като говорител на ЦИК.  

снимка: NewsOne

Той обясни, че ЦИК проверява дали има други подобни казуси на изборите на 4 април, както и на 11 юли.  

„Въпросът който реално стои и който трябва да бъде решен, е да намерим начин като изборна администрация да регламентираме начина на подаване на документи с електронен подпис. И да не наказваме партиите и коалициите за работа, която ние не сме свършили“, коментира още Томов. 

Сергей Тодоров
Сергей Тодоровhttps://www.newsone.bg
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.
София
снеговалеж
1.2 ° C
2.1 °
0.7 °
93 %
1.5kmh
100 %
пн
3 °
вт
4 °
ср
5 °
чт
5 °
пт
4 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 27.11.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +13 °С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб...

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Весела Лечева ще участва в Съвета по образование, младеж, култура и спорт в Брюксел

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и заместник-министър Петър Бучков отпътуваха за Брюксел днес, където утре и...

Литературният феномен „Ордеса“ е вече на български

Разтърсващ и дълбок, романът е посветен на любовта, загубата и паметта Познат на българската публика със своята поезия, забележителният...