fbpx
More

  Цветозар Томов се разграничи от решението на ЦИК за “Демократична България”

  Говорителят заяви, че правоприлагащият орган е пропуснал да поправи грешката на РИК - Стара Загора

  Говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов се разграничи от решението на органа за отказ на регистрацията на листата на “Демократична България” в Стара Загора.  

  Преди няколко дни РИК – Стара Загора отказа да регистрира листата на партията с мотива, че документите са подписани с електронен подпис. От партията обжалваха решението пред ЦИК, а оттам препотвърдиха отказа.  

  След това се оказа, че ЦИК проверява дали и на други места в страната има подписани документи с електронен подпис, а от “Демократична България” с остра позиция обвиниха ЦИК в посегателство срещу демокрацията.  

  “Решението на ЦИК за казуса с регистрация на листа в Стара Загора е напълно абсурдно. Практика, която се е наложила от много време по един напълно легитимен начин за подаване на документи, признат в Регламент 910 на ЕС, изведнъж се прекратява от действията на една РИК по неясни причини”, заяви Цветозар Томов.  

  Той уточни, че изразява личното си мнение по казуса и не коментира случая в качеството си на говорител на ЦИК.  

  снимка: NewsOne

  “Личното ми мнение е, че това беше доста сериозна грешка на ЦИК или по-скоро тя пропусна да поправи допусната грешка на РИК – Стара Загора. Става въпрос за опит за регистрация с електронни подписи на документите. От проверката, която ЦИК направи, след като взе това решение, се установи, че има още 12 районни избирателни комисии, в които коалицията се е регистрирала по същия начин без никакви проблеми”, обясни Цветозар Томов, който коментира казуса не като говорител на ЦИК.  

  снимка: NewsOne

  Той обясни, че ЦИК проверява дали има други подобни казуси на изборите на 4 април, както и на 11 юли.  

  “Въпросът който реално стои и който трябва да бъде решен, е да намерим начин като изборна администрация да регламентираме начина на подаване на документи с електронен подпис. И да не наказваме партиите и коалициите за работа, която ние не сме свършили”, коментира още Томов.