fbpx
More

  Цветан Василев няма да бъде върнат в България, получил е политическо убежище в Сърбия

  С това решение на Апелативния съд на практика окончателно се отхвърля искането на властите в София за екстрадиция

  Цветан Василев няма да бъде върнат в България. Това реши Апелативният съд в Белград. Собственикът на фалиралата КТБ се укрива в Сърбия от 2014 г.

  С това решение на Апелативния съд на практика окончателно се отхвърля искането на властите в София за екстрадиция. БГНЕС съобщава, че Цветан Василев е получил политическо убежище в Сърбия.

  С това си решение съдът потвърди решението на Висшия съд, който счете, че не са изпълнени законодателните условията за предаването на Цветан Василев на България. С този акт на Апелативния съд на практика окончателно се отхвърля искането на властите в София за екстрадирането на Василев от Сърбия.

  В същото време стана ясно, че на 26 юли миналата година Василев е получил и политическо убежище в Сърбия. Искането за получаване на статут на политически бежанец е било подадено на 14 май 2018 г. в сръбското министерство на вътрешните работи.политическо убежище

  След като България разписа международна заповед за арест на Цветан Василев той се предаде на властите в Сърбия през септември 2014 г.

  Според Апелативния съд в Белград “има основателни причини да се смята, че принудителното предаване на Василев би създало ситуация, в която той би могъл да бъде изложен на мъчения, нечовешко и унизително отношение и в конкретния случай са изпълнени условията за получаване на убежище, защото той може да бъде екстрадиран в родината му поради политическите си убеждения”.