fbpx
18.5 C
София
13 август 2022 | събота | 05:35

ЦИК внася сигнал до главния прокурор за несертифицираните машини

12 990 ще са избирателните секции у нас за вота в неделя

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие решение, с което гласува подаването на сигнал до главния прокурор за проверка на всички действия, свързани с внасянето на машини за гласуване на територията на страната. Целта е да стане ясно дали има данни за извършено престъпление. Това обяви на последния преди изборите брифинг на Комисията говорителят й Росица Матева.

Тя коментира, че за 150-те машини, открити на Летище София, са разбрали от писмо по преписка на градската прокуратура. Матева увери, че между тях и “Сиела”, които са доставчик на машините, няма проблем в документацията. От думите й стана ясно, че по сигнал на “Сиела Норма” в Софийската градска прокуратура има образувана прокурорска преписка и проверка.

Също така Матева съобщи, че има друго образувано дело по жалба, отново на “Сиела Норма” срещу писмо на Комисията, с което са отказали контейнерът, в който се смята, че има 228 несертифицирани машини за гласуване в склада на “Карго партнърс” да не се отваря, докато не минат изборите, тъй като те не са поръчвали устройствата, които са били получени, покрай поръчаните от държавата допълнителни 1600 устройства.

Матева обясни, че в неделя ще гласуваме в 12 990 секции в България, като в 9 399 от тях вотът ще е с една машина, а в 2 121 ще има второ устройство.

“На територията на страната 12 837 машини са собственост на държавата”, заяви тя и подчерта, че разполагат с достатъчен резерв от устройства, с които да обезпечат изборите и евентуален балотаж.

От думите й стана ясно, че общият брой на устройствата, които ще бъдат използвани на 14 ноември, е 11 936.

Колегата й Цветозар Томов обясни, че извън страната вотът ще се проведе в 751 секции, като първоначално са били 753.

“Германската страна не даде позволение за откриване на две секции в Дортмунд. Очакваме това да е окончателният брой. От тези 751 секции, в 208 ще се гласува с машини, като във всяка една от тях ще има по две устройства”, каза Томов и добави, че в 543 секции ще се гласува с хартиени бюлетини. Той добави, че съставът на секционните избирателни комисии е определен, с малки изключения

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img