fbpx
More

  ЦИК реши контролните разписки да се броят на изборите

  Поправката ще бъде направена в методическите указания и ще важи за двата избора

  Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение всички контролни разписки от машинното гласуване да се броят. Решението е прието с гласовете на почти всички присъстващи членове на комисията с изключение на Любомир Георгиев от квотата на „Демократична България“ и Росица Матева, предложена от ИБГНИ.


  Поправката ще бъде направена в методическите указания и ще важи както за парламентарните, така и за президентските избори.

  Това решение идва като обрат на заявената позиция и от “Обществения съвет” към Комисията, който изрази негативно становище по отношение на това да се броят отрязъците. Според тях това натоварва излишно работата на секционните комисии и почти липсват разминавания между данните от машините и контролните разписки.

  На последните избори имаше контролно броене на разписките от машините само в някои секции. То се проведе в 1343 секции в страната и над 30 извън нея. В останалите секции броене нямаше.

  Целта на това контролно преброяване тогава беше да се сравни дали има разлика между данните от машината и реалният брой на отрязъците в кутията. Имаше известно разминаване в секциите зад граница, а резултатите от тези в страната се забавиха изключително много.

  Сега обаче комисията взе решение да се броят разписките и то във всички секции в страната и извън нея. Членовете на секционните комисии обаче ще броят само гласовете за партиите, но не и преференциите. Като резултат от вота ще продължи да се зачита протоколът, който е излязъл от машината след края на изборния ден, а ако има значително разминаване между преброеното и данните от машината – Централната избирателна комисия ще трябва да предприеме действия, които да установят каква е причината, довели до разликата.

  Да се броят отрязъците настояваха от ГЕРБ, но тогава искането им не беше чуто.