fbpx
More

  ЦИК потвърди отказа да регистрира листата на “Демократична България” в Стара Загора

  От партията се оплакаха, че ЦИК се готви да отстрани ДБ от участие в изборите в 8 избирателни района

  Централната избирателна комисия потвърди решението на районната избирателна комисия да бъде отказана регистрацията на листата на “Демократична България” в Стара Загора.  

  “Не говорим за това дали в 21 век може да се използва електронен подпис за подписване на документи. Говорим за това дали по Изборния кодекс това е позволено и дали ИК не е специален нормативен акт по отношение на Закона за електронния подпис. В крайна сметка ЦИК прие, че документите са подписани с електронните подписи от двамата представляващи, но те не са подадени по електронен път, а са занесени на място хартиени разпечатки в РИК-Стара Загора. Дадени са указания на представителя на ДБ да ги завери – вярно с оригинала – но той е отказал. ЦИК прие, че по Изборния кодекс не могат да бъдат подавани неподписани официално документи. Затова потвърдихме решението на РИК-Стара Загора”, обясни зам.-председателят на ЦИК Росица Матева. 

  снимка: NewsOne

  Тя заяви, че сега ДБ могат да обжалват в Административния съд. 

  Матева заяви още, че не е вярно, че в още 7 района искат да се премахне регистрацията на ДБ. 

  “Проверяваме има ли други районни комисии, в които са подадени документи с електронни подписи”, каза тя. 

  ЦИК ще вземе решение, след като се запознае с преписките. Документите трябва да бъдат подписани от представляващи партиите. 

  “Съгласно Изборния кодекс и последните изменения от май месец, мисля, че са били точно по предложение на тази политическа сила, единственият вариант, в който се използва електронен подпис за подписване на документи, които се представят в изборния процес, е подписването на избирател в подписка, подкрепяща партия или коалиция за участие в избори. Друг случай, в който е възможно да бъде положен такъв подпис по Изборен кодекс няма”, каза Матева. 

  Снимка: Личният профил на Христо Иванов във “Фейсбук”

  По-рано днес от ДБ определиха отказа за регистрация на листата на „Демократична България“ в Стара Загора като посегателство над демокрацията и заявиха, че ЦИК се готви да отстрани ДБ от участие в изборите в 8 избирателни района 

  “Има предложение от член на ЦИК да бъде преразгледана регистрацията на листите ни в още 7 МИР-а, където документите също са подадени с електронен подпис. Потъпквайки правото, партиите на статуквото започват открита война чрез своите представители в ЦИК и РИК срещу „Демократична България“. Това е безпрецедентна атака срещу законността и модернизацията на страната, за която от години се борим. „Демократична България“ ще търси възстановяването на справедливостта в съда”, пишат в съобщение до медиите от ДБ.