5.12.2022 | понеделник | 19:33

ЦИК потвърди отказа да регистрира листата на “Демократична България” в Стара Загора

Публикувано:

Сподели поста:

Централната избирателна комисия потвърди решението на районната избирателна комисия да бъде отказана регистрацията на листата на “Демократична България” в Стара Загора.  

„Не говорим за това дали в 21 век може да се използва електронен подпис за подписване на документи. Говорим за това дали по Изборния кодекс това е позволено и дали ИК не е специален нормативен акт по отношение на Закона за електронния подпис. В крайна сметка ЦИК прие, че документите са подписани с електронните подписи от двамата представляващи, но те не са подадени по електронен път, а са занесени на място хартиени разпечатки в РИК-Стара Загора. Дадени са указания на представителя на ДБ да ги завери – вярно с оригинала – но той е отказал. ЦИК прие, че по Изборния кодекс не могат да бъдат подавани неподписани официално документи. Затова потвърдихме решението на РИК-Стара Загора“, обясни зам.-председателят на ЦИК Росица Матева. 

снимка: NewsOne

Тя заяви, че сега ДБ могат да обжалват в Административния съд. 

Матева заяви още, че не е вярно, че в още 7 района искат да се премахне регистрацията на ДБ. 

„Проверяваме има ли други районни комисии, в които са подадени документи с електронни подписи“, каза тя. 

ЦИК ще вземе решение, след като се запознае с преписките. Документите трябва да бъдат подписани от представляващи партиите. 

„Съгласно Изборния кодекс и последните изменения от май месец, мисля, че са били точно по предложение на тази политическа сила, единственият вариант, в който се използва електронен подпис за подписване на документи, които се представят в изборния процес, е подписването на избирател в подписка, подкрепяща партия или коалиция за участие в избори. Друг случай, в който е възможно да бъде положен такъв подпис по Изборен кодекс няма“, каза Матева. 

Снимка: Личният профил на Христо Иванов във „Фейсбук“

По-рано днес от ДБ определиха отказа за регистрация на листата на „Демократична България“ в Стара Загора като посегателство над демокрацията и заявиха, че ЦИК се готви да отстрани ДБ от участие в изборите в 8 избирателни района 

„Има предложение от член на ЦИК да бъде преразгледана регистрацията на листите ни в още 7 МИР-а, където документите също са подадени с електронен подпис. Потъпквайки правото, партиите на статуквото започват открита война чрез своите представители в ЦИК и РИК срещу „Демократична България“. Това е безпрецедентна атака срещу законността и модернизацията на страната, за която от години се борим. „Демократична България“ ще търси възстановяването на справедливостта в съда“, пишат в съобщение до медиите от ДБ. 

 

Сергей Тодоров
Сергей Тодоровhttps://www.newsone.bg
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.
София
облачно
5 ° C
5.2 °
4.8 °
89 %
3.1kmh
100 %
пн
6 °
вт
9 °
ср
10 °
чт
11 °
пт
9 °

Прочети още

Румен Радев: България е изпълнила всички технически критерии за Шенген и ще продължи да отстоява достойнството и интересите си (видео)

Беше грешка, че допуснах и дадох шанс на хора, които откраднаха надеждите ни за промяна, посочи президентът Българската държава...

Процедури по ЗОП за автомобилни горива за държавната администрация ощетяващи гражданите

За процедура по ЗОП, изначално обречена, алармира пред медиите председателят на АБВ Румен Петков. Става въпрос за проведена...

Вицепремиерът Христо Алексиев: Убедихме ЕС да включи Коридор № 8 в приоритетната трансевропейска транспортна мрежа

Съветът на министрите по транспорт на Европейския съюз включи трасето София-Скопие-Дуръс-Бари в обхвата на новия Европейски транспортен коридор...