-0.5 C
София
петък | 03.12.2021 | 05:44:07
-0.5 C
София
петък | 03.12.2021 | 05:44:07

ЦИК потвърди отказа да регистрира листата на “Демократична България” в Стара Загора

От партията се оплакаха, че ЦИК се готви да отстрани ДБ от участие в изборите в 8 избирателни района

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Централната избирателна комисия потвърди решението на районната избирателна комисия да бъде отказана регистрацията на листата на “Демократична България” в Стара Загора.  

“Не говорим за това дали в 21 век може да се използва електронен подпис за подписване на документи. Говорим за това дали по Изборния кодекс това е позволено и дали ИК не е специален нормативен акт по отношение на Закона за електронния подпис. В крайна сметка ЦИК прие, че документите са подписани с електронните подписи от двамата представляващи, но те не са подадени по електронен път, а са занесени на място хартиени разпечатки в РИК-Стара Загора. Дадени са указания на представителя на ДБ да ги завери – вярно с оригинала – но той е отказал. ЦИК прие, че по Изборния кодекс не могат да бъдат подавани неподписани официално документи. Затова потвърдихме решението на РИК-Стара Загора”, обясни зам.-председателят на ЦИК Росица Матева. 

снимка: NewsOne

Тя заяви, че сега ДБ могат да обжалват в Административния съд. 

Матева заяви още, че не е вярно, че в още 7 района искат да се премахне регистрацията на ДБ. 

“Проверяваме има ли други районни комисии, в които са подадени документи с електронни подписи”, каза тя. 

ЦИК ще вземе решение, след като се запознае с преписките. Документите трябва да бъдат подписани от представляващи партиите. 

“Съгласно Изборния кодекс и последните изменения от май месец, мисля, че са били точно по предложение на тази политическа сила, единственият вариант, в който се използва електронен подпис за подписване на документи, които се представят в изборния процес, е подписването на избирател в подписка, подкрепяща партия или коалиция за участие в избори. Друг случай, в който е възможно да бъде положен такъв подпис по Изборен кодекс няма”, каза Матева. 

Снимка: Личният профил на Христо Иванов във “Фейсбук”

По-рано днес от ДБ определиха отказа за регистрация на листата на „Демократична България“ в Стара Загора като посегателство над демокрацията и заявиха, че ЦИК се готви да отстрани ДБ от участие в изборите в 8 избирателни района 

“Има предложение от член на ЦИК да бъде преразгледана регистрацията на листите ни в още 7 МИР-а, където документите също са подадени с електронен подпис. Потъпквайки правото, партиите на статуквото започват открита война чрез своите представители в ЦИК и РИК срещу „Демократична България“. Това е безпрецедентна атака срещу законността и модернизацията на страната, за която от години се борим. „Демократична България“ ще търси възстановяването на справедливостта в съда”, пишат в съобщение до медиите от ДБ. 

 

- Реклама -spot_imgspot_img
Сергей Тодоровhttps://www.newsone.bg
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук