fbpx
More

  ЦИК отказа да регистрира партията на Божков за предстоящите избори

  10 партии са се регистрирали за изборите за народни представители на 14 ноември. 12 партии са регистрирани за двата вида избори – както за НС, така и за президент. Отказана е регистрация на „Българско лято“ заради непредставен пълен комплект от документи. Това обяви говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева в началото на първия брифинг на комисията.

  „От коалициите имаме регистрирани само две партии за изборите за Народно събрание и пет партии за изборите за президент и вицепрезидент“, обясни Матева.

  От думите й стана ясно, че в момента тече регистрацията на инициативнте комитети за издигане на кандидати за президент и вицепрезидент, като до момента са подали документи два комитета, но все още ЦИК не е взела решение за регистрирането им.

  Матева обяви, че прогнозният брой на секциите, на базата на предварителните избирателни списъци, е  11 643, а избирателите са над 6 млн.

  Стана ясно още, че ЦИК ще обяви нова поръчка за закупуване на допълнителни 1600 машини, тъй като предходната беше прекратена заради подадените две оферти, които значително надвишаваха предвидения бюджет от ЦИК, който беше в размер на 9,5 млн. лв. От думите на Матева стана ясно още, че ще обсъдят дали броят на машините ще остане 1600 или ще бъде завишен.  Тя уточни, че Министерството на финансите има готовност да предостави необходимите средства за закупуването на допълнителните устройства.