27.01.2023 | петък | 12:56

ЦИК глоби Кирил Петков заради агитация в изборния ден

Публикувано:

Сподели поста:

Кирил Петков ще бъде глобен за агитация в изборния ден.

След гласуването си по-рано днес бившият икономически министър и кандидат-депутат от “Продължаваме промяната” обяви числата на двете бюлетини, с които е гласувал и името на кандидата за президент, който е подкрепил. Каза, че споделил публично вота си като гражданин и че това не е агитация.

В отговор ГЕРБ-СДС в София подаде жалба до ЦИК.

ЦИК разгледа жалбата и реши, че Петков е извършил нарушение.

“Взехме решение с номер 948, с което установихме нарушение на кандидата за народен представител Кирил Петков за това, че в деня на вота според нас с изказването, което е направил, след като е гласувал, а именно, че неговите числа са номер (6) и номер (25), приемаме, че се извършва призив за подкрепа на кандидатите с посочените номера в бюлетината”, каза говорителят на ЦИК и неин зам.-председател Росица Матева.

“Бих призовал всички да се въздържат да споделят вота си. Това наистина представлява нарушение на изборните правила”, помоли другият говорител на ЦИК Цветозар Томов.

В отговор на въпрос каква ще е санкцията Матева уточни:

“В момента е прието решение, въз основа на което председателят на Централната избирателна комисия ще състави акт за установяване на това нарушение, след което ще бъде издадено наказателно постановление и там се определя размерът на съответната глоба. Няма как да Ви я кажем в този момент”.

Изборният кодекс забранява агитацията 24 часа преди изборния ден и в изборния ден. Нарушение на забраната се наказва с 2000 до 5000 лв. глоба. При повторно нарушение сумата варира от 5000 до 15 000 лв.

Избирателната активност в страната е 8.59% към 11 часа. Най висока е в Смолян – 11,76%.  Това обяви говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева.

Към 13 ч. в Комисията са подадени 66 жалби и сигнали.

“Доста от тях продължават да са свързани с агитация в социалните мрежи, но те не се контролират от нас, тъй като не са медийни услуги. Има няколко, които са предадени към РИК за нарушения от СИК-овете. Имаше и такива за неносене на маски от членове на комисиите“, посочи тя.

По думите й продължава проблемът с незнанието на избирателите, че се гласува само с една карта и първата опция им позволява да упражняват вота си и за двата избора.

Матева посочи, че към 13 часа вече 46 машини са излезли от строя.

Цветозар Томов каза, че гласуването зад граница върви нормално, нямат сигнали за опашки по секциите и в момента изборният ден е приключил в Австралия и Нова Зеландия.

“Пристигнаха първите резултати от Крейсчърс, Камбера, предполагам, че вече и от Мелбърн”, посочи той.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
облачно
0.3 ° C
0.7 °
-0.2 °
88 %
2.6kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
0.3 ° C
0.7 °
-0.2 °
88 %
2.6kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °

Прочети още

Приложение BNT NEWS на БНТ е с нова, усъвършенствана версия

През 2023 г. Българската национална телевизия продължава успешната реализация на своята стратегия за развитие, в която дигитализацията е...

Разследване за незаконна банкова дейност

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин се води разследване за извършени престъпления по чл. 321, ал.3, вр....

Повече чужденци посещават България

Пътуванията на български граждани в чужбина през декември 2022 г. са 604.7 хил., или с 9.7% над регистрираните...

ВМРО: Столичният общински съвет трябва да провери спешно гробищните паркове в София

Хаосът и разрухата там са обида към столичани Общинските съветници на ВМРО в Столичния общински съвет отново подготвят предложение...