fbpx
More

  ЦИК качи симулатор за машинно гласуване на сайта си

  Отваря се на всички устройства

  Симулатор за гласуване с машина е качен на сайта на Централната избирателна комисия. Той отразява абсолютно точно начина на гласуване и може да бъде използван от всички избиратели. Отваря се на телефон, таблет, компютър.

  Говорителят ЦИК Росица Матева съобщи на брифинг, че при машинен вот избирателят трябва предварително да е решил дали ще гласува и за двата вида избори.

  “Много е важно преди да седнат пред машината избирателите да са взели решение дали ще гласуват и за двата вота или само за един, защото няма възможност софтуерът да бъде променен. Ако веднъж натиснат само единия вот, няма вариант да върнат страницата обратно”, поясни тя.

  Симулаторът може намерите ТУК.

  753 са обявените секции извън страната. Определена е и числеността на секционните избирателни комисии. В момента се провеждат консултациите с партиите за определяне на съставите на СИК. Това обяви пък друг от говорителите на ЦИК Цветозар Томов.

  Все още има няколко страни, за които се чака разрешение, една от тях е Федерална Република Германия.

  Утре ЦИК ще обсъжда с министъра на здравеопазването и с главния здравен инспектор дали се налагат промени и в избирателния процес заради ситуацията с Covid-19.

  На места с много голям брой карантинирани и изолирани, при необходимост, ще бъдат провеждани допълнителни консултации за членове на подвижните секционни комисии, за да бъдат обхванати всички желаещи да гласуват.