30.11.2022 | сряда | 02:00

ЦИК и „Информационно обслужване“ АД не предоставят хеш код за софтуера, който обработва данните от машините и разпределя гласовете

Публикувано:

Сподели поста:

Министерството на електронното управление предостави възможност за преглед на изходния код на машините за гласуване. Не се предостави обаче за преглед изходния код, който обработва данните и разпределя гласовете, подготвян от „Информационно обслужване“ АД.

Представители на Централната избирателна комисия (ЦИК) публично коментираха, че ще се осигури прозрачност и контрол на изборния процес. Това се случи само за дейностите, свързани с машините за гласуване.
Нека припомним, че в чл. 213а от Изборния кодекс пише достъп до изходния код, т.е. целият такъв.

От Информационно обслужване явно отказват да го предоставят хеш код за софтуера, който обработва данните от машините и разпределя гласовете

Дни преди вота, според публични източници „Информационно обслужване“ АД все още нямат обявен договор с ЦИК за обработване на данните. Нещо повече – последните години всички проверяват машините, софтуера на машините, но никой не се интересува където, с какъв софтуер и как се отчитат резултатите.

Преговорите между ЦИК и „Информационно обслужване“ АД очевидно боксуват поради пълния отказ на изпълнителния директор Ивайло Филипов да допусне каквито и да е мерки за реален контрол и преглед на работата на дружеството.

Ние от „Възраждане“ задаваме въпросите си към изпълнителния директор на „Информационно обслужване“ АД – Ивайло Филипов, той ли е гаранта за честността на вота при положение, че той и екип от трима, четирима човека правят изборите от 2003 г.

„Възраждане“ основателно подозира, че се правят опити да се избегне контрола на вота и отговорността по него. Без смисъл е проверяването на машините, ако не се интересуваме – как , кой и къде изчислява резултатите от работата им. Защо няма единен хеш код и за софтуера, който обработва данните от машините и разпределя гласовете? Как може да сме сигурни, че вътре не се залагат гласове и така някоя определена партия получава гласове, които реално не са нейни, и по този начин се наливат няколко мандата в „правилната“ посока.
Няма никаква информация за контрола и прозрачността по отношение на броенето на гласовете и изчисленията, осъществявани от „Информационно обслужване“ АД. Тук е мястото да се добави, че тази част от изборния процес никога не е проверявана и контролирана досега, но затова пък независимо дали е вот с машини или бюлетини, „Информационно обслужване“ АД използва същия софтуер и модел на работа. Защо ЦИК не иска или не може да контролира и наблюдава работата му?

Зададените въпроси остават без отговор и са удостоени с пълно мълчание, което провокира „Възраждане“ да постави въпроса пред ЦИК и „Информационно обслужване“ АД.

Според закона:
(3) (Нова – ДВ, бр. 36 от 2021 г., в сила от 01.05.2021 г.) В процеса на удостоверяването по ал. 2 може да участват и представители на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в изборите, на български неправителствени организации, които са регистрирали наблюдатели за съответния вид избор, и на Българската академия на науките, като на лицата се предоставя достъп до устройствата, документацията и изходния код по ред, определен от Централната избирателна комисия.

ИА newsONE
ИА newsONEhttps://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
облачно
3.4 ° C
4.5 °
2.8 °
90 %
2.6kmh
100 %
ср
3 °
чт
3 °
пт
5 °
сб
8 °
нд
5 °

Прочети още

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Нитова към Донев: Имате ли информация за областния управител на Хасково и връзката му с голям контрабанден внос от Турция

По-късно през деня областният управител е подал оставка „През последните дни българското общество бе занимавано с медийна информация за...

На кръгла маса леви политически формации поставиха начало на съвместна работа

В рамките на кръгла маса под наслов "Лява България - идеи, политики, единение" представители на леви формации в...