fbpx
More

  ЦИК реши: Ще се броят на 100% контролните разписки от машините

  Комисията прие да има и видео наблюдение при отчитането на резултатите

  100% преброяване на контролните разписки от машинното гласуване ще има след изборите в неделя. Те ще бъдат броени както от секциите у нас, така и от тези зад граница. Решението беше прието късно през изминалата вечер и подкрепено от 12 от общо 15 членове на Комисията.

  Предложението направи заместник-председателят на комисията Емил Войнов.  Причина за този обрат стана създалата се ситуация с допълнителните машини за гласуване, собственост на “Сиела Норма”. То идва дни, след като Комисията обяви, че ще броят едва 30% от тях. Днес последваха нови критики и предложение от ГЕРБ да се броят всички разписки.

  ГЕРБ внася жалба в ЦИК с 4 искания | NewsONE

  Председателят на ЦИК Камелия Нейкова също коментира че ситуацията е безпрецедентна и трябва да се възстанови доверието в машинния вот.

  “Може би, за да се успокоят всички и един път завинаги да се премахне всякакво съмнение и спекулация с машинното гласуване, може би трябва да се изброят тези разписки. Но в крайна сметка резултатите от гласуването се съдържат във финалния протокол от машината. Това преброяване не влияе на изборния резултат”, подчерта тя.

  Двамата говорители на ЦИК – Росица Матева и Цветозар Томов гласуваха против, защото не беше възприето тяхното предложение да се броят 100% от разписките, но от ЦИК. Томов подчерта, че преуморените членове на секционните комисии ще допуснат грешки при ръчното броене, а в чужбина това ще създаде много затруднения.

  Централната избирателна комисия прие да има и видеонаблюдението при броенето на резултатите.