fbpx
18.8 C
София
12 август 2022 | петък | 03:46

Централната избирателна комисия решава дали ще гласуваме с една или с две карти на вота

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Централната избирателна комисия ще реши дали на изборите ще се гласува с една или с две карти. Това обяви говорителят на ЦИК Росица Матева.

„Днес ще се реши дали ще се гласува с една или с две карти. По-скоро в Комисията сме на мнение, че е по-добре да се гласува с една карта“, припомни говорителят.

6 листи са подадени към момента за кандидати за президент и вицепрезидент, а срокът за регистрация е до 12 октомври. Това каза Росица Матева, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК). „От 2 дни на страницата на ЦИК е възможно избирателите да проверяват дали имената им фигурират в подписки на партии и коалиции. Ако присъстват в такива, за които не са се подписали, гражданите могат да подават сигнали в Комисия по защита на личните данни, ако се подадат към нас ние ги препращаме към Комисията. В ГРАО по електронен път може да се подава заявление за гласуване по настоящ адрес. Срокът изтича на 30 октомври. Отново на сайта в ГРАО избирателите могат да направят справка къде се намира избирателната им секция“, обясни тя.

Говорителят Цветозар Томов допълни: „Общо за президентските избори са се регистрирали 12 партии, 5 коалиции и 12 Инициативни комитета. Очевидно е, че не всички партии и коалиции ще регистрират свои кандидат-президентски двойки. Засега 4 от 6 подадени молби за регистрации са на партии и коалиции, 2 на Инициативни комитети“, посочи той.

От думите му стана ясно, че от Турция са пристигнали най-много заявления за гласуване извън страната.

„По отношение на заявленията за гласуване извън страната, които са активни от няколко дни, вече има подадени 11 187 заявления. В три страни има повече от 1000 заявления. От Турция пристигат най-много заявления за момента – 4273, от Великобритания – 1341, Германия – 1276, близо до 1000 са и заявленията от Испания, малко под 700 са от САЩ. Това са страните, в които традиционно интересът към участие в изборите на българските общности е най-голям. Срокът за подаване на заявление изтича на 19 октомври. Така че има още време, за да преценим какъв е интересът към подаване на заявление в сравнение с предишните избори“, обясни Томов.

Той прогнозира, че вероятно секциите, които ще се разкрият, ще бъдат между 750 и 800.

“Броят ще е близо до изборите на 11 юли. Най-много, по всяка вероятност, ще бъдат секциите във Великобритания и Турция. Третата страна, в която се разкриваха над 100 секции, е Германия, където има разрешителен режим и не получихме разрешение за повече от 40 адреса. Затова там ще бъдат по-малко. Другите две страни, в които броят на секциите е сравнително висок, са Испания и САЩ, където броят ще бъде над или около 50“, каза още той.

Според него на екзотичните острови, ако не броим гръцките, не се очертава такава тенденция.

“Няма оформящ се висок брой заявления от някой екзотичен остров. Такава ситуация е възможна в някоя от традиционните туристически дестинации в Гърция. На някои от тези места по чл. 14 т. 3 сме задължени да разкрием. Например в Никити, Халкидики, имаше близо 100 избиратели на последните избори. Сега е съмнително, че ще има много хора, но секция ще има, защото сме длъжни да я разкрием”, коментира Томов и добави, че на доста гръцки острови са обявили секции.

Стана ясно още, че от Комисията не търсят лица, които да се занимават със софтуера на машините за изборите, защото за тези избори модификацията на софтуера е възложена на „Сиела Норма“.

„Не е вярна информацията в някои медии, че сме наели 12 специалисти. По сключения договор с „Информационно обслужване“ за доставка на 1637 устройства, имаме уговорка през този договор и „Смартматик“, които са освен производители на машините, и са създатели на този софтуер, да обучат специалисти. Сключили сме граждански договор с 4 специалисти. 12 може би е чуто на заседание, че е препоръчано от „Смартматик“, че е добре да предоставим като лица такъв брой“, поясни Росица Матева. Тя уточни, че тези специалисти нямат общо със софтуера на машините.

Относно двойното гражданство на Кирил Петков, Росица Матева заяви:

„Централната избирателна комисия процедира по един и същи начин с всички кандидати. Извършва се проверка дали отговарят на изискванията на Изборния кодекс и на Конституцията. Ако не отговарят, ако се установи, че имат и друго гражданство, биват заличени от листата“, посочи тя.

Стана ясно, че вече е обявена новата обществена поръчка за доставка на 1600 устройства.

“Обсъждахме дали да не увеличим броя, но преценихме, че тези ще са достатъчни. В 2119 секции ще поставим второ устройство“, обяви тя.Матева уточни още, че днес предстои да решат как ще изглежда интерфейсът на машината.

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img