4.9 C
София
събота | 04.12.2021 | 13:36:31
4.9 C
София
събота | 04.12.2021 | 13:36:31

Централната избирателна комисия пуска нова обществена поръчка за закупуване на допълнитени машини за изборите

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

На днешното си заседание, този следобед, Централната избирателна комисия ще обяви нова обществена поръчка за доставка на допълнителен брой машини за изборите. Това обяви в ефира на БНТ председателят на Комисията Камелия Нейкова. Тя се надява този път да има изпълнител, който да достави допълнителния брой машини.


„Дори това да не се случи, смятам, че с наличния брой машини може да осигурим машинното гласуване. Но все пак е по-добре да има в повече избирателни секции повече от една машина”, каза Нейкова.


Тя уточни, че новата обществена поръчка ще е същата, като обявената след насрочване на изборите. Тогава обаче двете оферти надвишаваха максималната прогнозна стойност с между 300 и 500 000 лв. След като поръчката беше прекратена, е поискано становище от министъра на финансите дали може да бъде обезпечена следваща обществена поръчка. Председателят на Комисията каза, че имат уверение, че в момента, в който се сключи договор, финансирането ще бъде осигурено.


Нейкова коментира и финансовия спор със „Сиела Норма“ и заяви, че на 5 юли Централната избирателна комисия е изплатила стойността на машините – около 43 млн. лв. за 9600 машини. Останалите 1637 машини, които са доставени от “Информационно обслужване” за изборите на 11 юли, са на държавата.


Председателят коментира, че по договора от месец февруари има неизплатени около 4 млн.лв. за софтуера, който е предаден на Комисията, но стои нерешен въпросът с правото на ползването му от държавата самостоятелно.
Нейкова заяви, че тези взаимоотношения със „Сиела Норма“ трябва да бъдат уредени по начин, който гарантира изборния процес, а не, който е в интерес на един търговец.

- Реклама -spot_imgspot_img
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук