Цената на хляба пада, но не на всеки вид и не навсякъде

В периода от 6 до 9 юли е проведено изследване в малки и големи търговски обекти в 20 областни града

0
224
Снимка: Pixabay

Наблюдава се силно различие в намалението на цената на хляба между вида на търговските обекти и отделните области. Това показва експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ относно настъпилите промени в цената на хляба след гласуваната мярка.

В периода от 6 до 9 юли е проведено изследването в малки и големи търговски обекти в 20 областни градове. Наблюдавани са пет вида хляб, като са отчетени грамажите, с оглед пресмятането на цената за килограм – подаденият грамаж и цена за съответния град се преизчислява в килограм.

Резултатите потвърждават намаление на цените на хляба. Макар и на места да се наблюдава спад до 20% в продажните цени, то осреднените стойности за 20-те града показват по-слабо намаление, в диапазон 2% – 6%.

В сравнение с вида на търговските обекти по-силно изразено намаление има в големите търговски обекти – София, Пловдив, Перник, Разград, Пазарджик, в които то достига до 20%. В малките търговски обекти се регистрира символично намаление и преобладават градовете, при които цените се задържат на същите нива.

Различия в степента на намалението се наблюдава и по видове хляб. При типовия хляб няма спад, а цените се задържат на същите нива спрямо месец юни.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here