fbpx
16.7 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 04:25:59
четвъртък | 26.05.2022 | 04:25:59
16.7 C
София

Цената на газа в Европа нарасна с 21% и прехвърли 1350 долара за 1000 куб. метра

Петролът поскъпна в азиатската търговия днес на фона на засиленото геополитическо напрежение след спирането на руските газови доставки

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Петролът поскъпна в азиатската търговия днес на фона на засиленото геополитическо напрежение след спирането на руските газови доставки за Полша, докато надеждите за икономически стимули в Китай подсилиха перспективите за търсенето, предаде Ройтерс. 

Снощи в “Булгаргаз” ЕАД е получено уведомление, че доставките на природен газ от “Газпром Експорт” за България ще бъдат спрени, считано от 27 април 2022 г., съобщи министерството на енергетиката на България. 

Сортът Брент от Северно море прибави 44 цента или 0,4 на сто до 105,43 долара за барел. 

Американският лек суров петрол поскъпна с 12 цента или 0,1 на сто до 101,82 долара. 

И двата референтни сорта повишиха цената си с около 3 процента вчера при силно колеблива търговия, като пазарът беше раздвоен между безпокойствата за доставките и търсенето заради прекъсването на подаването на руски газ и влошаващите се световни икономически перспективи.

Русия спря доставките на газ за Полша и България днес в контекста на сериозна ескалация на конфликта между Русия и Запада заради нейната инвазия в Украйна, която Москва нарича “военна операция”, допълва БТА.

“Спирането на газовите доставки не е нова новина, но това става в момент, когато опасенията от стагфлация отново се засилват”, посочи в докладна записка Стивън Инес от Ес Пи Ай “Асет мениджмънт” (SPI Asset Management).

Международният валутен фонд вчера предупреди, че икономическите перспективи за Азия очертават опасност от стагфлация в контекста на войната в Украйна, поскъпването на суровините и икономическото забавяне в Китай, което създава значителна несигурност.

Китайската централна банка вчера заяви, че ще пристъпи към предпазлива парична подкрепа за икономиката на фона на усилията на Пекин да се бори със зараждащо се огнище на КОВИД-19 в китайската столица и да избегне блокиране на целия град, както това стана с Шанхай в продължение на месец. Стимулите ще засилят търсенето, отбелязва Ройтерс.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук