fbpx
21.8 C
София
събота | 28.05.2022 | 13:46:53
събота | 28.05.2022 | 13:46:53
21.8 C
София

Цената на газа в Европа днес е над 1100 долара за 1000 куб. метра заради спиране на част от потоците от Русия

Вчера операторът на украинската газопреносна мрежа ОГТС обяви, че от днес- 11 май, спира транзита на газ към Европа

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Цената на газа в Европа при откриването на борсовата търговията днес надхвърли 1100 долара за 1000 кубични метра на фона на спиране на част от руския транзит през Украйна на входния пункт “Сохрановка”. Това сочат данните на лондонската борса ICE, цитирани от ТАСС.

Цената на юнските фючърси на хъба TTF в Нидерландия се повиши до 1124 долара за 1000 кубични метра или 103 евро за мегаватчас. Поскъпването за деня и над 4 на сто.

Вчера операторът на украинската газопреносна мрежа ОГТС обяви, че от днес- 11 май, спира транзита на газ към Европа през входния пункт “Сохрановка” поради форсмажорни обстоятелства. Компанията твърди, че не може да упражнява контрол върху газокомпресорната станция “Новопсков” в Луганска област в Източна Украйна заради намесата на окупационните сили в техническите процеси.

Във връзка с това заявките за пренос ще бъдат отхвърлени, газ няма да се приема.

Към днешна дата няма заявки за транзит на газ от Русия през газоразпределителния пункт “Сохрановка”, посочва ТАСС, позовавайки се на данни от сайта на ОГТС, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук