26.11.2022 | събота | 20:49

Църквата в село Виден и връзката ѝ с Миланската скала

Публикувано:

Сподели поста:

Само на 2 км източно от популярния балнеокурорт Павел баня, съвсем близо до водите на яз. Копринка, стърчат останките от храм. Името му е „Св. Атанасий“. Някога е бил голяма и красива църква, а днес е само спомен от нея. Тя е била основен стожер на вярата за хората от старото село Виден.  

В навигацията и в разказите на местните за нея ще я откриете под името „потопената църква на яз. Копринка“. През пролетта водите на язовира стигат чак до стените ѝ и влизат до самия олтар. Как обаче се стига до това недоразумение?

Снимка: Боряна Кръстева

Църквата „Св. Атанасий“ е построена в периода 1851 – 1854 г. По време на Руско-турската война е безмилостно опустошена от башибозуците. Около 50 години след Освобождението храмът е възстановен с помощта на дарения и доброволен труд на местни жители. Те съграждат храма от нищото и го правят още по-впечатляващ от преди. Славата на църквата във Виден се разнася надлъж и нашир. Тя е била най-красивата и богато украсена в района на Казанлък.

Всеки, който прекрачел прага ѝ, се удивлявал пред писаните икони, изящния дървен иконостас и огромните висящи полилеи. Дори днес, щом човек застане пред празния храм, от който са оцелели само стените, вижда поразяващото величие и огромни размери на църквата. В миналото е имала и балкон, където се е събирал църковният хор. Песнопенията им изпълвали целия храм. Днес спомена за тези песни изчезва като дим, но не през комина, а през липсващия покрив. Сега пределът е само небето.

Снимка: Боряна Кръстева

Интересно е, че именно песнопенията са разкривали най-впечатляващата част от църквата „Св. Атанасий“ и това е нейната величествена акустика. Съвременници споделят, че без съмнение можела да се мери с тази на Миланската скала. Тайната на перфектната акустика на храма се крие в празни глинени гърнета, вградени на точните места в стените. Така българските майстори превръщат църквата в концертна зала с кристален звук. Техните усет и познания създават шедьовър, с който да славят Бога.

По оглозганите от времето стени още личат глинените гърнета, поставени в градежа. Наредени по някакъв невидим алгоритъм, те са превръщали всеки звук в хармония. Не случайно славата на храма се разнасяла толкова надалеч.

Снимка: Боряна Кръстева

През 50-те години на миналия век обаче започва строителството на яз. Копринка, който по това време носи името „Георги Димитров“. Той е официално открит през 1955 г. Няколко години по-късно водите му стигат до старото село Виден и се настаняват първо в храма. Хората са изселени от домовете си, а храмът остава сам на Божията милост. Песнопенията секват. Занемява и камбанарията. Тя и до днес стърчи непоклатима пред църквата. На куполът ѝ вече няма кръст, а вместо него, щъркели си свиват гнездо. Каква чудесна метафора, че каквито и трагедии да се случват, животът продължава.

Снимка: Боряна Кръстева

През 2006 г., в новото село Виден, започва строителството на нов храм, приемник на стария, който също носи името „Св. Атанасий“. Тук камбаната отново пее – за живите и за всичко, безвъзвратно изгубено.

Боряна Кръстева
Боряна Кръстеваhttp://www.newsone.bg
Боряна Кръстева е журналист с богат опит в дигиталните медии. От 2014 г. поддържа „Пътеписаници“ – личен блог за пътешествия. Автор е на книгата „Мистични разходки из България за не/обикновени пътешественици“, в която вдъхновява да опознаем родината през местните легенди и фолклор. През 2018 г. е лектор на TEDxStaraZagora. Завършва „Журналистика“ и „Реклама и публична комуникация“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. За себе си казва, че е пътешественик по душа и разказвач по призвание. Тя е човекът, който ще ви отведе до най-интересните кътчета на България!
София
облачно
3 ° C
4.8 °
1.8 °
80 %
1.5kmh
96 %
сб
3 °
нд
5 °
пн
4 °
вт
6 °
ср
6 °

Прочети още

Румен Радев: Необходими са решителни действия на световната общност в отговор на растящата продоволствена криза

Президентът Румен Радев участва в международната конференция за хуманитарната програма “Зърно от Украйна Необходими са решителни, колективни усилия на...

Задържаха за 72 часа адвокат за извършена имотна измама

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 45-годишна адвокатка за извършена измама. На 17.11.2022 г. в гр. София, с...

Обвиняемите за подкуп полицейски служители остават в ареста

Днес, 26.11.2022 г., съдът уважи искането на Окръжна прокуратура – Благоевград за вземане на мерки за неотклонение „задържане...

БСП се включи в Общобългарския поход за мир – срещу изпращане на оръжие за Украйна

Социалисти от цялата страна защитиха своята позиция за мирно решаване на конфликта в Украйна Социалисти от цялата страна -...