28.11.2022 | понеделник | 03:54

Църквата при яз. Жребчево – любимо място на фотографите

Публикувано:

Сподели поста:

Има места, които привличат с автентична фотогеничност, а зад фасадата им се крие цял невидим свят от спомени. Такава е църквата „Свети Иван Рилски“ при яз. Жребчево. Сред фотографите (и не само) е известна като „потопената църква на яз. Жребчево“, защото през пролетта и лятото често е заливана от водите му.

Църквата е единственото останало свидетелство от съществуването на село Запалня, изселено при строителството на язовира през 60-те години на миналия век. Намира се на 50 км от Стара Загора и е магнит за фотографи през всеки сезон.

Снимка: Боряна Кръстева

Църквата, издигната с дарения

Историята на селото може да се проследи назад във времето до XV век, откогато са първите сведения за съществуването му. Църквата „Свети Иван Рилски“ е изградена през 1895 г. с дарения на местни жители. Някои от тях даряват земите си, други намират майстор за иконостаса и всеки отделя средства според възможностите си. Църквата се превръща не само в стълб на вярата, но и място, където се събира цялото село в делник и празник.

С дъх на рози

Основен поминък на жителите на село Запалня били: животновъдството, земеделието, но най-вече отглеждането на маслодайни рози. Цялото село е било заобиколено от розови насаждения и е заемало първите места по добив на рози в района. В Запалня е имало 120 гюлеви казана за производство на прочутото розово масло.

Снимка: Боряна Кръстева

Краят на село Запалня

Животът на селото е прекършен през 60-те години на миналия век, когато е взето решение за строителство на язовир, който да събира водите на река Тунджа. Хората, отказали да напуснат домовете си и организирали протести. Строителството обаче започва и местните жители са принудени да развалят къщите си и да ги пренесат камък по камък на ново място. Заедно със село Запалня, са изселени и селата Жребчево и Долно Паничарево.

Снимка: Боряна Кръстева

Църквата също щяла да остане под вода, затова хората пренасят част от олтара в близките населени места – Гурково и Копринка, а камбаната – в Твърдица. Там тя бие веки път, когато човек от Запалня предаде Богу дух.

Освен църквата, още нещо напомня за потопеното село – паметна плоча, издигната на възвишението над храма. Надписът на нея гласи „Село Запалня заселено през XV век, изселено 1962 година“. Това е любимо място за фотографите, които запечатват останките от църквата и спокойните води на язовира в един кадър.

Снимка: Боряна Кръстева

Възкръсване на църквата

Новата история на църквата „Свети Иван Рилски“ започва да се пише на 18 август 2019 г. – денят, в който се отбелязва Успение на преподобния Йоан Рилски Чудотворец. Тогава в църквата е отслужена литургия  – първата от 60 години насам, и започва реставрация на храма. Първо е почистен от растенията и отпадъците, след това са укрепени зидовете, сводовете над прозорците и вратите, отлят е подът. Наследници на някогашните строители на храма носят икони, кръстове, свещи и малко по малко връщат църквата към нов живот.

Снимка: Боряна Кръстева

Устоял на стихиите, храмът продължава да посреща посетители по суша и по вода. Често ще видите фотографи, които „дебнат“ перфектния кадър; пътешественици с раници и любопитни туристи, които искат да запечатат своя миг на това необикновено място, което потъва и изплува отново и отново.

Боряна Кръстева
Боряна Кръстеваhttp://www.newsone.bg
Боряна Кръстева е журналист с богат опит в дигиталните медии. От 2014 г. поддържа „Пътеписаници“ – личен блог за пътешествия. Автор е на книгата „Мистични разходки из България за не/обикновени пътешественици“, в която вдъхновява да опознаем родината през местните легенди и фолклор. През 2018 г. е лектор на TEDxStaraZagora. Завършва „Журналистика“ и „Реклама и публична комуникация“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. За себе си казва, че е пътешественик по душа и разказвач по призвание. Тя е човекът, който ще ви отведе до най-интересните кътчета на България!
София
снеговалеж
1.2 ° C
2.1 °
0.7 °
93 %
1.5kmh
100 %
пн
3 °
вт
4 °
ср
5 °
чт
5 °
пт
4 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 27.11.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +13 °С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб...

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Весела Лечева ще участва в Съвета по образование, младеж, култура и спорт в Брюксел

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и заместник-министър Петър Бучков отпътуваха за Брюксел днес, където утре и...

Литературният феномен „Ордеса“ е вече на български

Разтърсващ и дълбок, романът е посветен на любовта, загубата и паметта Познат на българската публика със своята поезия, забележителният...