fbpx
21.1 C
София
събота | 28.05.2022 | 01:50:52
събота | 28.05.2022 | 01:50:52
21.1 C
София

Църквата отбелязва Св. Борис – Михаил и Покръстител – Борисовден (ВИДЕО)

Имен ден днес празнуват Борис, Борислав, Боряна и техните производни

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

На 2 май православната църква почита паметта на свети цар Борис-Михаил, покръстител на българите. Той налага християнството и писмеността в България. 

Борис I е наречен равноапостолен светец, заради ролята му в покръстването. Той управлява от 852 до 889 г. и за кратко през 893 г.

Когато на престола му се възкачва неговият син Симеон, учениците на св. Кирил и св. Методий намират прием у нас. Борис, както и синът му Симеон, уреждат просвещението на българите в Охрид и тяхната книжовност.

България започва да се изгражда като религиозно-просветен център на Балканите и в началото на своя Златен век. Българският език става официален на мястото на гръцкия.

Имен ден днес празнуват Борис, Борислав, Боряна и техните производни.

- Реклама -spot_imgspot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук