28.11.2022 | понеделник | 03:21

Чужди посланици осъдиха нападението на ЛГБТ центъра в София

Публикувано:

Сподели поста:

Посланиците на САЩ, Австралия, Белгия, Дания, Испания, Канада, Нидерландия, Обединеното кралство, Португалия, Република Ирландия и Франция осъдиха остро нападението срещу ЛГБТИ центъра „Raibow hub“ в неделя.

Вчера, първите дипломати посетиха центъра, ден след като националисти нахлуха и изпочупиха техника и мебели в центъра. Те се обединиха около позицията, че подобни събития нямат място в демократичното общество.

Американският посланик Херо Мустафа посети ЛГБТИ центъра Rainbow hut

Припомняме, че при нападението на центъра на ЛГБТИ, момиче беше ударено в лицето, а по-късно потърпевшите посочиха кандидата за президент Боян Расате като основен участник в инцидента. Той, разбира се, отрече.

Боян Расате отрече да е участвал в нападението на офис на ЛГБТ общността в София | NewsONE

Впоследствие, прокуратурата поиска имунитета на Расате, тъй като държавното обвинение твърди, че разследващи са установили фактическото участие на националиста в нахлуването.

Гешев го поиска, ЦИК го даде | NewsONE

Ако Расате бъде признат за виновен може да получи ефективна присъда до 5 години лишаване от свобода. Късно снощи се проведе протест пред Съдебната палата в столицата под надслов „Не на насилието“.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
2.1 ° C
2.6 °
1.8 °
92 %
1kmh
100 %
пн
3 °
вт
4 °
ср
5 °
чт
5 °
пт
4 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 27.11.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +13 °С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб...

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Весела Лечева ще участва в Съвета по образование, младеж, култура и спорт в Брюксел

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и заместник-министър Петър Бучков отпътуваха за Брюксел днес, където утре и...

Литературният феномен „Ордеса“ е вече на български

Разтърсващ и дълбок, романът е посветен на любовта, загубата и паметта Познат на българската публика със своята поезия, забележителният...