fbpx
20.2 C
София
20 август 2022 | събота | 06:28

Честваме паметта на Св. Атанасий Атонски

В този ден отбелязваме и паметта на преподобния Сергий Радонежки Чудотворец, починал през 1392 г.

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Днес отбелязваме паметта на Св. Атанасий Атонски. Той е роден в около 930 г. в град Трапезунд, Мала Азия. При кръщението бил наречен Аврамий. На 7 години останал пълен сирак и бил отгледан от една монахиня, която го научила на съзнателна християнска вяра и добродетелен живот.

По-късно отишъл при свои роднини в Константинопол, където придобил много добро образование, дори станал преподавател в известна школа. Там се запознал и с преподобни Михаил Малейн, игумен на манастира Кимина във Витиния. В неговата обител Аврамий приел монашество с името Атанасий, припомня БТА.

През годините, прекарани в обителта, Атанасий показал склонност към подвижнически живот и повечето време живял в уединение и молитва. Затова преподобният Михаил го препоръчал за духовник на своя племенник, пълководеца и бъдещ император Никифор Фока. Но скоро Атанасий пак потърсил уединение, този път на полуостров Атон, където от векове живеели монаси-отшелници.

Никифор Фока, който независимо от поста си имал склонност към аскетски живот, дал значителни средства на своя духовен наставник, за да построи манастир на Атон. Така през 963 г. била създадена Великата лавра с просторен храм и сгради за събралото се многочислено братство. С тази обител се поставило началото на общежителното монашество (за разлика от отшелничеството) на Атон, наречен после Света гора.

Преподобният Атанасий не само бил добър духовен старец на монасите в обителта, но и заради голямото си благочестие получил от Бога дар да върши много чудеса. С усърдна и гореща молитва той извел изобилна вода до своята лавра. И досега този извор се нарича на неговото име. Благодатният старец завършил земния си път в края на Х век и скоро след това започнали да го почитат като светец.

В този ден отбелязваме и паметта на преподобния Сергий Радонежки Чудотворец, починал през 1392 г.

- РЕКЛАМА -spot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img