fbpx
18.5 C
София
13 август 2022 | събота | 05:49

Честваме Илинден

Почитаме и паметта на загиналите в Илинденско-преображенското въстание

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

По нов стил днес е Денят на свети пророк Илия, известен у нас като Илинден. Българската православна църква отбелязва празника и на 2 август. Св. пророк Илия – един от най-великите измежду старозаветните праведници.

В народния календар Илинден е най-големият летен празник по време на жътва и вършитба. Възрастните разказват приказки и пеят песни за пророка, който кара огнена колесница с шест коня по небето и измолва от Бога здраве и благополучие, хубаво време и плодородие

Според вярванията от този ден времето се обръща, започват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение и на този ден морето взема жертви.

Почита се и паметта на загиналите в Илинденско-преображенското въстание.

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img