fbpx
30.8 C
София
4 юли 2022 | понеделник | 17:14

Честваме 200-години от рождението на Фьодор Достоевски

Изложба в Столичната библиотека показва две от най-старите издания на „Братя Карамазови“

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Столичната библиотека отбелязва 200 години от рождението на великия руски писател и публицист Фьодор Достоевски. В мраморното фоайе културната институция е организирала  тематична изложба, показваща ценни книги и албуми, съхраняващи се във фонда и колекциите й.

В експозицията са представени издания на произведенията на един от най-четените класици в библиотеката на български, руски, английски, испански и немски език, както и критически студии за творчеството му на български, руски и английски.

Сред експонатите е изложено най-старото оригинално издание във фонда на Столичната библиотека – „Братя Карамазови“ (Санкт-Петербург, 1895), българските преводи на „Престъпление и наказание“ (1913), „Унижените и оскърбените“ (1919), „Братя Карамазови“ (1920), „Мъртвият дом“ (1921), „Идиот“ (1921), „Бесове“ (1924), „Юноша“ (1927), „Бедни хора“ (1928), „Дневник на писателя“ (1928), „Повести и разкази“ (1928) до най-новите – на издателствата „Захарий Стоянов“ (Поредица Шедьовър), „Фама “ (Серия Класика) и др. в периода 2000-2021 г.

Новите издания на руски език и критически материали за творбите на Достоевски от периода 2007-2020 г. са дарени на библиотеката от фонд „Руски мир“. Особен интерес представлява луксозният албум с илюстрации от големия руски художник Иля Глазунов към цитирани текстове и портрети на героите на Ф. М. Достоевски. Най – интересните илюстрации от уникалния албум ще бъдат качени на сайта на библиотеката и ще могат да бъдат разгледани от почитателите на гениалния писател.

Показано е и най-старото чуждоезично издание на немски – на „Братя Карамазови“ (1919), книги на немски и английски от Германия, Великобритания и САЩ (60-те и 80-те год. на ХХ век), на испански – от Испания, Куба и Никарагуа, както и нови издания на английски – „Престъпление и наказание“ (1990), „Бесове“ (2000) и „Идиот“ (2010).

Изложбата може да бъде видяна до 30 ноември 2021 г.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Сергей Тодоров
Сергей Тодоровhttps://www.newsone.bg
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here