fbpx
25.8 C
София
11 август 2022 | четвъртък | 17:37

Гъсеница опустошава слънчогледа в Гърция и Турция

Засегнати са милиони декари в близост до границата с България

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Червей “убиец” опустошава нивите със слънчоглед близо до границата с България, алармират медии в южните ни съседки Гърция и Турция.

Т.нар. “черна гъсеница”, ларва на ливадната пеперуда (сем. Crambidae), с огромна скорост унищожава посевите в Гърция и Турция, по поречието на река Марица, а с това и поминъка на хората в тези райони. Гъсеницата е засечена на 11 юли в района на селището Тихеро, което се намира на едва 4 километра от река Марица.

От тогава тя е унищожила големи площи със слънчоглед, люцерна и други култури в окръг Еврос. Макар и в по-ограничени размери, проблемът вече е установен и в районите Родопи и Кавала, които са изключително близо до България.

След като проблемът достигна до гръцкия парламент, започна масово пръскане срещу гъсеницата, като за това са предупредени пчеларите.

Турските райони около Одрин, Къркларели и Текирдаг също са нападнати, като са засегнати 4 млн декара посеви.

Цитирани в медиите изчисления и мнения на специалисти в южните ни съседки показват, че нашествието може да доведе до загуби в размер на около 15 процента от реколтата. Единственото решение е пръскането с инсектициди навреме.

У нас нападенията върху слънчогледа от ларвите на ливадната пеперуда са повече в сравнение с предишни години. Това обаче не бива да плаши нашите земеделци, тъй като при определени условия това ставало и е нормално, твърдят специалисти.

“През тази година имаше силно нападение на болестта мана по слънчогледа. Някои от посевите пострадаха силно и се наложи да бъдат презасети. Не можем да избягаме от болестите и неприятелите. Те стават все по-вирулентни и все по-агресивни. Борбата с тях ще става все по-трудна и все по-скъпа”, е мнението на доц. д-р Галин Георгиев, експерт от Добруджанския земеделски институт, цитиран от БТА.

Подробното и навременно обследване на всички посеви у нас от компетентните органи може да предотврати разрастването на засегнатите площи като в Гърция и Турция, става ясно от думите му.

Очаква се добра реколта на слънчоглед у нас тази година, а ако има някакви проблеми с цените на суровината, то в никакъв случай те няма да са в резултат на нападението от ливадна пеперуда.

- РЕКЛАМА -spot_img
Росица Лаханова
Росица Лахановаhttp://www.newsone.bg
Росица Лаханова е родена в София. Завършва Журналистика и Българска филология със специалност “Езикознание” . Мечтае да се занимава със старобългарски език, но съдбата я изпраща в телевизията. Работи в сферата на електронните медии от 1999. Била е редактор, сценарист и водещ в сутрешен блок, съботно-неделни и нощни блокове в телевизиите НКТ “Евроком”-София, ББТ, “Диема”, “7 дни”, БНТ. От 1.6.2022 е член на екипа на NewsOne LIVE TV. Обича театъра, конния спорт и бързите коли. Любима книга - “Малкият принц”, верую : най-важните неща се виждат със сърцето.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img