fbpx
23 C
София
20 август 2022 | събота | 01:45

Чехия има ново правителство

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Чешкият президент назначи новото правителство, ръководено от Петр Фиала. Това се случи повече от два месеца, след като алиансът на десния лидер спечели парламентарните избори, предаде Асошиейтед прес.

“В съответствие с конституцията президентът назначи днес членовете на новото правителство”, заяви Вратислав Минарж, началник на кабинета на президента Милош Земан, на церемония край Прага.

Кабинетът положи клетва пред президента Милош Земан в замъка Лани – президентска резиденция западно от Прага. По този начин беше сложен край на управлението на съюзника на Земан, милиардера Андрей Бабиш.

Петер Фиала е новият премиер на Чехия | NewsONE

До съставянето на новото правителство се стигна, след като две политически коалиции образуваха мнозинство в парламента след изборите на 8-9 октомври и сключиха споразумение за подялба на властта, за да управляват заедно.

Новото мнозинство разполага със 108 места в 200-местната долна камара, което прати в опозиция Бабиш и центристкото му движение АНО, което събра 27,1 процента от гласовете на изборите и на практика ги загуби с пренебрежимо малка разлика.

Победител с 27,8 на сто стана трипартийна либерално-консервативна коалиция под името “Заедно”, съставена от Гражданската демократическа партия, Християндемократичен съюз – Чехословашка народна партия и партия ТОП 09.

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img