fbpx
11.3 C
София
петък | 20.05.2022 | 01:07:29
петък | 20.05.2022 | 01:07:29
11.3 C
София

Бюджетната комисия в НС даде зелена светлина за удължаването на Бюджет 2021

Омбудсманът Диана Ковачева настоя добавката от 60 лева на пенсионерите да бъде защитена

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри удължаването на срока на действие на Бюджет 2021 до края на март тази година. На заседанието присъстваха омбудсманът Диана Ковачева, представители на НОИ и финансовият министър Асен Василев.

Василев заяви, че въпреки удължаването на срока до края на март не променя обещанието на правителството, че бюджетът за 2022 г. ще бъде внесен до 31 януари т.г. Така той индиректно отговори на ГЕРБ-СДС, които миналата седмица го обвиниха, че не може да се справи с държавния бюджет и такъв няма да има до април заради исканото удължаване.

Диана Ковачева настоя добавката за пенсионерите от 60 лв. да бъде защитена. Предложението ѝ се отнася до хората със запорирани пенсии, до които така и не стига помощта, отпускана от правителството. Любомир Каримански обясни, че пенсиите и добавките по принцип за защитени, но проблем има в търговските банки, които не правят разлика в постъпленията по сметки по отношение на пенсии, социални добавки и други доходи. Той предложи комисията да изпрати писмо до БНБ, в което да се изиска информация относно прилагането на закона.

Освен това бе подкрепено и предложението на депутата от ИТН за компенсация, която ще в размер на разликата между основната пенсия и добавка към декември и основната пенсия и добавка към януари.

Беше прието и предложението на Тошко Йорданов и Андрей Михайлов от ИТН за увеличение на парите на личните асистенти. Коефициентът, на базата на който ще се изчисляват възнагражденията им, ще е 1,4, а не 1,2, както беше записано в предложението на МС.

На този фон вече се появиха и първите проблеми на гражданите – заради липсата на бюджет или удължен срок на такъв, над половин милион българи ще бъдат лишени от ваучери за храна. Днес пък депутатите приеха на първо четене промяна в закона, която въвежда налагането на ДДС на въпросните ваучери.

Очаква се утре законопроектът да бъде гласуван на второ четене в зала. Ако бъде подкрепен, срокът на Бюджет 2021 г. ще бъде удължен.

- Реклама -spot_imgspot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук