fbpx
28.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 19:10:40
петък | 27.05.2022 | 19:10:40
28.8 C
София

Бюджетите на общините са под натиск от цените на тока

Навсякъде публичните финансови системи изпитват затруднения както от тежките инфлационни процеси, така и заради войната в Украйна, каза Силвия Георгиева, председател на НСОРБ

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

„Общинските бюджети не са изключение от макрокартината на национално и на международно ниво. Навсякъде публичните финансови системи изпитват затруднения както от тежките инфлационни процеси, така и заради войната в Украйна, която се отрази на всички вериги на доставки и на цените на всички ресурси от първа необходимост.”

Това каза за БТА Силвия Георгиева, председател на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) в коментар на ситуацията с финансите на местно ниво у нас.

Според думите й общинските бюджети са под голям натиск. Те се приемат напоследък от Общинските съвети, защото следват държавния бюджет, който тази година беше приет в края на февруари.

“Натискът е от три източника – високите цени на енергоносителите, за които не достигат средства нито от собствените ни приходи, нито от субсидиите, които ни предоставя държавата, високите цени на строителството, които на практика почти го блокираха в повечето общини и от отпадането на таксите за родителите за детските градини и яслите от 1 април.

Очертава се, че компенсацията, която ни предоставя държавата в тази нова национална политика, няма да е достатъчна от гледна точка на ръста на цените на енергоносителите и на хранителните продукти. На много места доставчиците на хранителни продукти и услуги за детските градини отказват да изпълняват договорите при старите условия”, каза Силвия Георгиева.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук