27.01.2023 | петък | 00:34

Бюджетът на Министерството на младежта и спорта е 123 милиона лева

Публикувано:

Сподели поста:

Бюджетът на Министерството на младежта и спорта за 2023-а година е 123 милиона лева. Това съобщи в интервю за БНР министър Весела Лечева. Тя посочи и най-важните промени в програмите на ММС, с които ще бъде обезпечена олимпийската подготовка на спортистите преди Париж 2024, работата на федерациите, както и заплащането на треньорите и специалистите.

„По отношение на програмата за спорт за високи постижения се опитахме да разширим максимално обхвата на състезателите, които да попаднат в обсега на олимпийска подготовка. Освен това дадохме възможност на повече специалисти да бъдат включени по отношение на специализираната подготовка, в целия процес, наречен „олимпийска подготовка“. Втората програма е за кадрово осигуряване на българския спорт. Тук вече отдаваме значимото на българския треньор. В последните 10-20 години един от основните проблеми на българския спорт беше липсата на възможност да привлечем най-добрите си специалисти, които отдавна работят в чужбина“, каза министър Весела Лечева.

Лечева обърна внимание и на факта, че при финансирането на федерациите се залага нов параграф, който ще касае плащанията им към държавните спортни бази. Тези средства няма да са част от бюджета за спортни дейности. 

„Ако дадена федерация получава 1 милион лева, то до момента 30% от тези средства са били за покриване на разходите по използването на спортни  съоръжения, което означава, че федерациите занапред ще се възползват от съвсем различна сума по отношение на тяхната дейност. Затова казваме, че ще имаме отделен параграф за наем на спортни обекти и съоръжения“, поясни Лечева. А целта на това разграничаване е да има повече средства за другите дейности на федерациите. 

По отношение на строежа и реконструкцията на стадион „Българска армия“, Лечева уточни и как върви процедурата от страна на държавата. 

„Необходими са нови оценки на апортните вноски от страна на държавата. Това изисква своето техническо време. Беше необходимо време за изработване и на новия устав. Този процес вече е в своя край и очаквам да се встъпи към създаването и вписването на новото дружество“, съобщи тя.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
силен снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
3.1kmh
100 %
чт
-0 °
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
силен снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
3.1kmh
100 %
чт
-0 °
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...