fbpx
More

  Буяр Османи след разговорите с Генчовска: И двете страни сме мотивирани да продължим преговорите между България и Северна Македония

  По думите му са били създадени условия за интензивност на преговорите, като по време на тези разговори са били обединени експертният и политическият екип от външните министерства на двете държави

  Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи оцени днешните разговори в Скопие с българската делегация, водена от външния министър Теодора Генчовска, като конструктивни, проведени в добра атмосфера въпреки вчерашния инцидент с палежа на Културния клуб “Иван Михайлов” в Битоля.

  По думите му са били създадени условия за интензивност на преговорите, като по време на тези разговори са били обединени експертният и политическият екип от външните министерства на двете държави. 

  “Разговаряхме интензивно, в детайли, за всички аспекти от въпросите. Има напредък в представянето и разбирането на позициите в двете страни и в следващите дни, в различен формат,  работата трябва да продължи, за да може идеите да бъдат облечени в конкретни решения, които след това ще се опитаме да сложим в пакет-платформа за преодоляване на различията. Двете страни са мотивирани да продължат, но имаме още работа, а времето е кратко. Ние сме сериозно заинтересовани за устойчивост на отношенията с България, ще се посветим максимално да успеем да го направим,” каза Османи. 

  В рамките на два дни българският министър на външните работи Теодора Генчовска и водената от нея делегация беше на работно посещение в Скопие, за да бъдат продължени разговорите с министерството на външните работи на Северна Македония за преодоляване на отворените въпроси между двете държави. 

  След началото на разговорите в първия ден от посещението на българската делегация стана ясно, че рано сутринта е направен опит за палеж на Културния клуб “Иван Михайлов” в Битоля, като пожарът е бил потушен преди да нанесе повече щети на сградата. Входната врата и табелата с надписа на клуба са унищожени. Министър Генчовска напусна разговорите и заедно посланика на България в Северна Македония Ангел Ангелов заминаха за Битоля, за да се запознаят на място със ситуацията, след което разговорите продължиха, допълва БТА.