fbpx
28.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 18:47:03
петък | 27.05.2022 | 18:47:03
28.8 C
София

Буяр Османи: Не можем да включим българите в Конституцията преди началото на преговорите с ЕС

Според него ако сега преговорите бъдат прекратени, въпросът ще се върне като бумеранг по-късно

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

„Не откриването на центъра на Културния клуб „Иван Михайлов” в Битоля е провокация, а името му”, каза на пресконференция днес министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи. По думите му част от присъстващите на откриването са имали намерение да провокират реакцията в Република Северна Македония, за да покажат, че в държавата не се уважават човешките права. „Не позволихме създаването на такова алиби”, каза Османи и допълни, че държавата е реагирала както трябва и след сериозен анализ. 

„Първоначално вицепрезидентът на България Йотова поиска да присъства на откриването на българския клуб и имахме информация, че с нея ще присъстват Каракачанов и Захариева. Едно от предположенията беше, че посещението в център, който носи противоречиво име Иван Михайлов, е за да се осигури алиби за основния наратив на България през последните месеци, че спорът всъщност е спор за правата на човека, и че Република Северна Македония не спазва правата на човека. За нас беше много важно да не си позволим да попаднем в капана. Моята роля като министър е да запазя имиджа на страната пред света, че това е демократична държава, в която всички граждани се ползват с всички права, и че няма да допуснем алиби за наратива, че тук се нарушават човешките права на която и да е етническа общност, включително и българската. Не бяхме част от това посещение, не защото се открива български клуб, ясно искам да кажа, че нямаме нищо против всяка общност да отваря клубове и центрове, спорно беше името на този клуб, което тук се възприема като провокация”, каза Османи.

Той уточни, че не реагира с емоции на случващото се, което предизвика бурна реакция сред някои политически партии в Република Северна Македония, а според стратегията на държавата. „Облак се спусна върху отношенията между двете държави, които се опитвахме да изясним през последните няколко месеца, но не мога да позволя това да наруши процеса на интеграция, защото ние нямаме алтернатива и пак ще изгубим време“, каза Османи.

Според него ако сега преговорите бъдат прекратени, въпросът ще се върне като бумеранг по-късно, и в други условия, особено ако Албания се отдели от Република Северна Македония в преговорите. 

„Не е лесно. Ако беше лесно отдавна щяхме да решим отворените въпроси с България, но емоциите трябва да бъдат охладени. Не получаваме поддръжка от обществеността, но някой трябва да води този процес”, каза Османи и допълни, че не може да обещае, че Република Северна Македония ще получи през юни дата за начало на преговорите с ЕС, но работата не трябва да спира, а емоциите трябва да бъдат охладени, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук