fbpx
18.8 C
София
13 август 2022 | събота | 18:21

Бум на чужди туристи в София

От началото на годината се отчита засилен интерес от британските граждани

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

София бележи ръст от 77% на туристи за първото полугодие на 2022 г. спрямо същия период на 2021 г., съобщиха от Столичната община.

Според актуалните данни на Единната туристическа система (ЕСТИ) на Министерството на туризма 139% е ръстът на чуждестранните и 37% на българските туристи, посетили столицата спрямо първото полугодие на 2021 г. Чуждестранните туристи се завръщат в София, като броят им за първите шест месеца надвишава българските. Водещи сред чуждестранните пазари по брой туристи са Германия, Румъния, Израел, Италия, САЩ, Румъния, Гърция и др.

От началото на годината се отчита засилен интерес към София като туристическа дестинация от британските граждани. Туристите пребивават в София средно 2,3 дни, като ръстът на нощувките е 86%. За първото полугодие на 2022 г. водещ дял с 62% сред пренощувалите туристи имат чуждестранните, срещу 38% за българските.

Данните на ЕСТИ отчитат преобръщане на тенденцията от същия период на 2021 г., когато делът на пренощувалите български туристи е 51%, срещу 49% за чуждестранните. Броят на туристите, посещавали София, продължава да се възстановява. На гостите на столицата вече се предлагат новите туристически продукти „Винена карта на София“, карта „Опознай птиците на София“ и карта „STREET ART SOFIA“, информират от Столичната община.
 

- РЕКЛАМА -spot_img
Нели Ставрева
Нели Ставреваhttp://www.newsone.bg
Журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни издания. Дипломиран журналист в “Университета за Национално и световно стопанство”. Работила е като редактор и продуцент във водещи български масмедии.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img