fbpx
26.8 C
София
15 август 2022 | понеделник | 18:28

“Булгаргаз” заплаши, че ще спре доставките на “Топлофикация София” от есента

КЕВР започна извънредна проверка на най-големия потребител на природен газ в страната

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

“Булгаргаз” предупреди, че ще спре доставките на газ към “Топлофикация София” от септември. Причините са неплатените задължения в периода на януари-юли 2022 към националния газов оператор. Натрупаният дълг на топлофикационното дружество е на стойност от 328 228 561 лв. към 18 юли. Той поставя газовото дружество в тежка финансова ситуация и застрашава енергийната сигурност на страната и стратегическите проекти, свързани с либерализацията на търговията с природен газ и диверсификацията на маршрутите и източниците. От “Булгаргаз” настояват парите да се изплатят до 20 август.

Освен погасяване на дълговете, “Топлофикация София” трябва да осигури необходимия паричен ресурс за заплащане и на текущото си потребление през предстоящия отоплителен сезон, в случай че ще продължи договорните си отношения с „Булгаргаз“ ЕАД, свързани с доставка на природен газ.

КЕВР започна извънредна проверка на най-големия потребител  на природен газ в страната със заповед от председателя на КЕВР Станислав Тодоров.

Анализът на приходите и разходите на дружество, които Комисията предстои да извърши в хода на проверката, ще установи причините за високата задлъжнялост на “Топлофикация София” към “Булгаргаз” през изминалия ценови период 1.07.2021 г.- 30.06.2022 г.

За да бъде изяснен високият темп на нарастване на задълженията на “Топлофикация София” през първото полугодие на 2022 г., Комисията ще изиска от дружеството цялата документация и ще извърши пълен анализ на паричните потоци за периода 1.07.2021 г. – 30.06.2022 г. По отношение на приходите ще бъдат проверени постъпленията на дружеството от продажба на високоефективна електрическа енергия на свободен пазар, приходи от продажба на топлинна енергия, както и получените премии от “Фонд сигурност на електроенергийната система”. Ще бъде извършен и анализ на разходите на дружеството по месеци – за въглеродни емисии, горива, ремонти, материали, възнаграждения.

Същевременно, на база на утвърдените нови цени на топлинна и електрическа енергия, Комисията ще изготви анализ по прогнозни данни на паричните потоци на дружеството за периода 1.07.2022 г. – 31.12.2022 г. В новата утвърдена цена на високоефективната електрическата енергия на “Топлофикация София” от 1.07.2022 г. е включен и дефицитът, който дружеството формира от разходи за природен газ и емисии за изминалия ценови период, посочват от КЕВР. Това би трябвало да позволи на “Топлофикация София” да покрива миналогодишните и текущите си задължения, включително и по договора за доставка с “Булгаргаз” ЕАД.

Проверката ще приключи на 5 август.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img